Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κυβερνητικές υποσχέσεις μετά από αιματοβαμμένες διαδηλώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντολή αποχώρησης του στρατού από σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης και μεγάλες πόλεις του σιιτικού νότου αναγκάστηκε να δώσει χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Αντελ Αμπντελ Μάχντι, καθώς η βίαιη καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Οκτώβρη κατά της ανεργίας και της ανέχειας προκάλεσε το θάνατο άνω των 105 διαδηλωτών και τον τραυματισμό περίπου 6.000 άλλων.

Υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί πακέτο φιλολαϊκών «μεταρρυθμίσεων» και ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει «περισσότερες εγγυήσεις» προκειμένου να εκπληρώσει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Παράλληλα, η διοίκηση του στρατού παραδέχθηκε ότι έκανε «χρήση υπερβολικής βίας» στη διάρκεια των συγκρούσεων με διαδηλωτές και ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες εμπλοκής.

Νωρίτερα, ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε «εχθρούς», που δεν κατονόμασε, ότι επιδιώκουν «να σπείρουν τη διχόνοια» στις σχέσεις της χώρας του με το Ιράκ. Διαπίστωσε πάντως ότι οι εχθροί αυτοί «απέτυχαν και η συνωμοσία τους δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Το Σαββατοκύριακο, Ιρακινοί αξιωματούχοι των δυνάμεων καταστολής κατηγόρησαν «δολιοφθορείς» και «άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές» λέγοντας πως είχαν διεισδύσει στις διαδηλώσεις στοχοποιώντας διαδηλωτές και στρατιωτικούς.

Αποχώρηση κινεζικής εταιρείας από σημαντική συμφωνία στο Ιράν

Την Κυριακή, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου επιβεβαίωσε την είδηση πως η κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC αποχωρεί από συμφωνία ύψους 5 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars», από όπου είχε νωρίτερα παραιτηθεί η γαλλική εταιρεία «Total». Ο Ιρανός υπουργός Μπιτζάν Ζανγκανέχ απέφυγε να αναφερθεί στην αιτία αυτής της εξέλιξης. Το Σάββατο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ, είχε διαμαρτυρηθεί ξανά για τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λέγοντας ότι αποθαρρύνουν και απομακρύνουν ξένες επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ