Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για στήριξη των μικρών αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

Κανένα ουσιαστικό και συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία των χιλιάδων μικρών αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι απειλούνται με βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμα από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που οδηγεί σε απογείωση του φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλος, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, και απαντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή από τον υφυπουργό, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να επιδοθεί σε κούφιες διακηρύξεις και ευχολόγια.

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων - διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών, που διαθέτουν άδειες απόσταξης, αφού ο φόρος για την παραγωγή από διήμερες αποστάξεις στην καλύτερη περίπτωση (αν ισχύσει έκπτωση 50% από τον εθνικό συντελεστή για τα άλλα αλκοολούχα ποτά), εκτινάσσεται από 0,59 ευρώ το κιλό στα 5,1 ευρώ το κιλό, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή εξισωθεί πλήρως με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως του ουίσκι, ο φόρος θα αυξηθεί στα 10,2 ευρώ το κιλό έτοιμου προϊόντος!

Ανεπανόρθωτη ζημιά, τόνισε, θα υποστούν και δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς.

Απόφαση και Οδηγίες κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και οι σχετικές Οδηγίες είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται «να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων». Οπως τόνισε, αυτό που προωθείται είναι η αλλαγή χρήσης γης, η συγκέντρωση γης σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ όφελος θα έχουν οι μεγάλες εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλος, περιορίστηκε να πει ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή, με την οποία ζητά αναστολή της εφαρμογής της απόφασης έως τις 31/8/2021, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη Οδηγία 92/83/ΕΟΚ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η επίμαχη απόφαση» και άλλα παρόμοια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν φτάνει μόνο αυτό. Γιατί τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης; Αρα, χρειάζεται μια συνολικότερη πολιτική απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία αυτών των μικρών παραγωγών, αποσταγματοποιών και των αμπελοκαλλιεργητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ