Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Προετοιμάζουν Παναιγαιακή Μέρα Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Παράλληλες κινητοποιήσεις την Τρίτη 15 Οκτώβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Σάμο για την Υγεία
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Σάμο για την Υγεία
Πρωτοβουλίες για την επιτυχία της Παναγαιακής Μέρας Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στις 15 Οκτώβρη αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς των νησιών του Αιγαίου, ανταποκρινόμενοι στο αρχικό κάλεσμα που απηύθυνε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης διεκδικούν:

  • Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας των νησιών με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, καθώς και του ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας από το κράτος, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.
  • Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κολαστήριο - «hot spot», ούτε στη Σάμο ούτε σε άλλα νησιά. Nα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, με την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη. Να μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες ασύλου, να εξετάζονται εκεί τα αιτήματά τους, να τους χορηγηθούν έγγραφα και να μεταβούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν.
Σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο στη Σάμο

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων - μελών του και όλους τους φορείς του νησιού για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης στις 15 Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα των νησιών του Αιγαίου να πάρουν αποφάσεις οργάνωσης κινητοποιήσεων με αυτό το περιεχόμενο την ίδια μέρα.

Κινητοποίηση στη Ρόδο

Στην πρόταση για κοινή μέρα δράσης στις 15/10 έχει ανταποκριθεί ήδη η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ρόδου, με τη συνέλευση κατοίκων που έγινε τις προηγούμενες μέρες να αποφασίζει τη συμμετοχή της.

Η συνέλευση έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για περιστολή της μοναδικής δημόσιας δομής Υγείας στη νότια Ρόδο, του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, το οποίο πλέον δεν εφημερεύει και λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή έως τις 2 μ.μ., προκειμένου οι τρεις αγροτικοί ιατροί να κάνουν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο με τεράστιες ελλείψεις εφημέρευε 20 μέρες το μήνα, προοριζόταν για την κάλυψη πάνω από 10 χωριών, εξυπηρετεί τουλάχιστον 40.000 κατοίκους και εργαζόμενους την τουριστική σεζόν και 3 σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) με 400 μαθητές... Για οποιαδήποτε υγειονομική ανάγκη, οι κάτοικοι της νότιας Ρόδου θα πρέπει να διανύσουν 45 χιλιόμετρα μέχρι το ΚΥ Αρχαγγέλου και 100 χιλιόμετρα μέχρι το εξίσου υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ρόδου. Οσο για ασθενοφόρα, υπάρχει ένα και μοναδικό, χωρίς πλήρωμα, ενώ ακόμα και ο οδηγός του είναι αποσπασμένος από τις υπηρεσίες του δήμου...

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου απαιτώντας την πλήρη στελέχωση και λειτουργία του 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο με ασθενοφόρο. Την 1η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Ρόδου για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εκεί. Παράλληλα, θα δοθεί ψήφισμα στα τοπικά (Δημοτικά, Περιφερειακό) Συμβούλια και υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής.

Αντίστοιχα απόφαση για κινητοποίηση στις 15/10 έχουν πάρει και πλήθος σωματείων στη Λήμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ