Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παρατείνονται τα παζάρια

«ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι την ύστατη ώρα διαδραματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά την παράταση στα παζάρια μεταξύ Βρετανίας, Ιρλανδίας και αξιωματούχων της ΕΕ που έδωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, ο Τουσκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της «τελευταίας στιγμής», εκτιμώντας ότι μολονότι ο χρόνος έχει «ουσιαστικά τελειώσει», πρέπει να αξιοποιηθεί «και η μικρότερη πιθανότητα» για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από τις 31 Οκτώβρη, οπότε αναμένεται να δρομολογηθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Από τη Λευκωσία, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι η απόφασή του για παράταση των διαπραγματεύσεων δόθηκε μετά από τη συνάντηση που είχαν στη Νοτιοδυτική Αγγλία οι πρωθυπουργοί Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, στη διάρκεια της οποίας είδαν, για πρώτη φορά, «φως» στις πιθανότητες για συμφωνία. Αργότερα την Παρασκευή, ακολούθησε «εποικοδομητική» συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο Βρετανό υπουργό για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, με τον τελευταίο να παρομοιάζει το Brexit με «την αναρρίχηση στο βουνό... Οπου χρειάζονται εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, ερμηνεύτηκε περίπου σαν «θετικός οιωνός» από το χρηματοπιστωτικό τραπεζικό μονοπώλιο «JP Morgan», ανώτερο στέλεχος της οποίας εξέφρασε «αισιοδοξία» βλέποντας πιθανότητες 50% να επιτευχθεί μια συμφωνία αποχώρησης με ένα «τροποποιημένο/χρονικά περιορισμένο» ιρλανδικό backstop, όπως είναι γνωστό το δίχτυ ασφαλείας για τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Προηγουμένως, οι πιθανότητες έφταναν μόλις στο 5%.

Παρ' όλα αυτά, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μοντσαλάν, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «France Inter», εκτίμησε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι «ένα χαοτικό Brexit δίχως συμφωνία», καθώς η ίδια αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να δοθεί μία νέα παράταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση αντιμετώπισαν οι βρετανικές αρχές την επίθεση που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ένας 40χρονος άνδρας σε βάρος πελατών του εμπορικού κέντρου Arndale στο Μάντσεστερ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι. Ο δράστης, που ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς με όπλο όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ (τέιζερ), συνελήφθη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ