Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Η Ιαπωνία εξετάζει την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων

ΤΟΚΙΟ.--

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Παρασκευή ότι το Τόκιο εξετάζει την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων σε περιοχές κοντά στα Στενά του Ορμούζ, που θα συνοδεύουν δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία ιαπωνικών συμφερόντων.

Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι ακόμα συζητιούνταν οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η Ιαπωνία στην πρόταση των ΗΠΑ, ενός κατά τ' άλλα στενού συμμάχου τους έως τώρα, να ενταχθεί στον υπό ίδρυση «διεθνή συνασπισμό για την ασφάλεια» στον Περσικό Κόλπο.

Ιαπωνικά ΜΜΕ - όπως η εφημερίδα «Asahi Shimbun» - μετέδιδαν την Παρασκευή ότι πλέον η κυβέρνηση μελετά πολύ συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να αναλάβει μόνη της την «υπεράσπιση» των πλοίων ιαπωνικών συμφερόντων που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ, όπως συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας κ.ά.

Το Ιράν αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ιαπωνίας σε Ενέργεια και πολλοί συνδέουν τη στάση αυτή του Τόκιο με μια απροθυμία επιδείνωσης των σχέσεών του με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, η απόφαση είναι ενδεικτική και διαφωνιών που εκφράζονται πλέον για διάφορα θέματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά και της ετοιμότητας της Ιαπωνίας να αναθέσει στις Ενοπλες Δυνάμεις της περισσότερες «ευθύνες» εκτός συνόρων, μετά και από την αναθεώρηση του μεταπολεμικού Συντάγματος της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ