Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο περιθώριο η καλλιτεχνική εκπαίδευση

Με αφορμή την 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) των εκπαιδευτικών, η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στα αυξανόμενα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", αποδιαρθρώνοντας στην ουσία το δημόσιο σχολείο, αντί να ενισχύει, αποδυνάμωσε περισσότερο την καλλιτεχνική εκπαίδευση, επέτεινε και επαύξησε τα προβλήματα που την κρατούν πρακτικά στο περιθώριο της σχολικής ζωής».

Σήμερα, σε σχολεία (Γυμνάσια - Λύκεια) της επαρχίας, ελλείψει διδασκόντων, δε γίνονται καθόλου καλλιτεχνικά μαθήματα. Στην Α` Λυκείου περιορίζεται παραπέρα η διδασκαλία των εικαστικών, ενώ στη Β` και Γ` τάξη, εξαιτίας των προϋποθέσεων που τίθενται, δεν μπορούν να συγκροτηθούν τμήματα Ελευθέρου Σχεδίου, Γραμμικού ή Ιστορίας της Τέχνης. Ετσι, τα μαθήματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Στη Γ` Λυκείου απουσιάζει εντελώς η διδασκαλία του Ελεύθερου Σχεδίου, αν και αποτελεί προϋπόθεση για εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Αμετάθετο αίτημα των εκπαιδευτικών Τέχνης παραμένει «η αποκατάσταση της διδασκαλίας της τέχνης στα μαθήματα της Γενικής Παιδείας, πράγμα που αν δε συμβαδίζει με τους τεχνοκρατικούς και γραφειοκρατικούς υπολογισμούς των ιθυνόντων της παιδείας, ανταποκρίνεται ωστόσο σε αληθινές ανάγκες των εφήβων. Η πραγματική και όχι πλασματική κάλυψη των αναγκών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης απαιτεί την άμεση πρόσληψη στην εκπαίδευση όλου του απαραίτητου καλλιτεχνικού δυναμικού».

Ως προς το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σημειώνεται ότι «κανένας εικαστικός διαγωνιζόμενος του ΑΣΕΠ δεν κρίνεται με βάση την καλλιτεχνική του συγκρότηση, που είναι καθοριστική ιδιότητα ενός εικαστικού, πτυχιούχου ΑΣΚΤ. Κρίνεται και αξιολογείται μόνο για την υποτιθέμενη επίδοσή του σε κάποια θεωρητικά θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ