Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κώδωνας κινδύνου για τους εικαστικούς

Ξανά στο δρόμο πρέπει να κατέβουν μετά τις εκλογές οι εικαστικοί δημιουργοί. Από τη συνάντησή τους (1/2) με την υπουργό Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να αγωνιστούν, όχι μόνο για την επίλυση των χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά και για να προασπίσουν την ίδια την οντότητα του συνδικαλιστικού τους φορέα, που με πολύχρονους αγώνες δημιούργησαν.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση η υπουργός δήλωσε ενοχλημένη από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, επειδή αυτό δημοσίως εξέφρασε την αντίθεσή του με τις εκδηλώσεις του «Μιλένιουμ». Η υπουργός έθεσε θέμα και περί της νομικής υπόστασης του ΕΕΤΕ!!!. Ισχυρίστηκε ότι κακώς το Επιμελητήριο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εφόσον δεν το διοικεί το ΥΠΠΟ αλλά το διοικεί αιρετή διοίκηση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες (η Γενική Συνέλευση των μελών), με αποτέλεσμα να το χρηματοδοτεί μεν το υπουργείο, αλλά το ΕΕΤΕ να δικαιούται να ασκεί τη δική του πολιτική.

«Μια τέτοια άποψη, που είχε ξανατεθεί πιο ήπια από την υπουργό τον Ιούλιο», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΕΤΕ, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το συλλογικό φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1944 από την "Ελεύθερη Κυβέρνηση" και είναι θεσμός "Λαϊκής" εξουσίας, και δεν εκφράζει τίποτα άλλο παρά τη διάθεση του ΥΠΠΟ είτε να ελέγξει το ΕΕΤΕ, μετατρέποντάς το σε δημόσια υπηρεσία, είτε να το περιορίσει, αφαιρώντας το κομμάτι εκείνο που το κράτος έχει την υποχρέωση να στηρίζει: το οικονομικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ