Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Σήμερα η πανυγειονομική κινητοποίηση

Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μετρό «Ευαγγελισμός» και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Σε πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της συνεχούς διεύρυνσης των «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (σ' όλη την πρωινή βάρδια, 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μετρό «Ευαγγελισμός» στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.

Στο επίκεντρο του αγωνιστικού καλέσματος βρίσκονται και οι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ:

-- Εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν σύντομα και αυτοί στην ανεργία.

-- 1.100 επικουρικοί γιατροί με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγούνται σε κίνδυνο απόλυσής τους.

-- Για εκατοντάδες επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

-- Περίπου 4.000 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, παρότι στην πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων υγειονομικών οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας διαβεβαίωσαν για την παράταση της σύμβασής τους, σύντομα θα αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο της απόλυσης.

-- 208 ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει την πρόσληψή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.

«Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που "πουλιέται και αγοράζεται" και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς, και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (...) Στόχος τους είναι να εξοικονομούν με τις περικοπές κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες», αναφέρει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Παράλληλα με τη συγκέντρωση στην Αττική, κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, και σε άλλες πόλεις της χώρας:

  • Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ στις 10.30 π.μ.
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, στις 10 π.μ.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου.
  • Στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου, στις 10.30 π.μ., με κάλεσμα σωματείων και φορέων, ύστερα από σχετική σύσκεψη που πραγματοποίησαν.
Καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ενόψει και της σημερινής πανυγειονομικής απεργιακής κινητοποίησης, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπηρετούν περίπου 600 εργαζόμενοι με τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις (περίπου το 20% του συνόλου).

Χτες, το Σωματείο μαζί με αντιπροσωπεία των 70 εργολαβικών τραπεζοκόμων και μαγείρων έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι για το Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι 280 καθαρίστριες που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου και αναμένεται να απολυθούν τέλη Δεκέμβρη. Κι όλα αυτά όταν ακόμη και με αυτό το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου υπάρχουν πάνω από 700 κενές θέσεις.

Σωματείο και εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι απαιτείται η μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των «ελαστικά» εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα στον «Ευαγγελισμό», αλλά και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ