Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετοιμάζουν ξανά «συνέδριο» - παρωδία στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, που αποτελείται από κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα ακόμα «συνέδριο» - παρωδία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, η εν λόγω συνδικαλιστική πλειοψηφία αποφάσισαν να κάνει εκλογοαπολογιστικό συνέδριο στις 27/10. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα πρακτικά των σωματείων - μελών του Εργατικού Κέντρου, για να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει ένα συνέδριο γνήσιων αντιπροσώπων των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της διοίκησης όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά δεν παρουσίασε καμία πρόταση για το μητρώο των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Ετσι, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο δεν έχει γίνει γνωστό ούτε πόσοι και ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι που θα συμμετάσχουν, ούτε από ποια σωματεία εξελέγησαν και πότε, ούτε αν έγιναν κανονικές εκλογές, αφού δεν υπήρξε σκοπίμως καμία ενημέρωση, ούτε επικύρωση των αντιπροσώπων. Φυσικά δεν υπήρξε ούτε διοικητικός ούτε οικονομικός απολογισμός, όπως οφείλει να εγκρίνει η διοίκηση και να παρουσιάσει στο συνέδριο των αντιπροσώπων.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ακολουθεί κατά γράμμα τις τακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ (...) Θέλουν ένα συνέδριο "κεκλεισμένων των θυρών", μακριά από τους εργαζόμενους, για να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς στη διοίκηση καταπώς τους βολεύει, για να συνεχίσουν να κάθονται στο σβέρκο των εργαζομένων της περιοχής και να κρατούν σε πλήρη αδράνεια το Εργατικό Κέντρο.

(...) Η συγκεκριμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, που αποτελείται από κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει εδώ και πολλά χρόνια καμία αγωνιστική - διεκδικητική δράση για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, αλλά έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε "μαγαζί" που οργανώνει σεμινάρια, διαχειριζόμενο πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και ορισμένων σωματείων, οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ήταν οι μόνοι που, παρότι μειοψηφία, όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να οργανώσουν την πάλη τους για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, αποκαλύπτοντας τον βρώμικο ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας, γι' αυτό βρίσκονταν μόνιμα στο στόχαστρό τους, με συκοφαντίες και αντικομμουνισμό».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, τους τίμιους συνδικαλιστές στο Εργατικό Κέντρο και στα πραγματικά σωματεία της Ελασσόνας, να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η άθλια κατάσταση, με τις νοθείες και τη μετατροπή του Εργατικού Κέντρου σε στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κάνουν πέρα τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς «συνδικαλιστές», να οργανωθούν στα σωματεία τους, να εκλέξουν μέσα από κανονικές εκλογές αγωνιστές συνδικαλιστές. Τέλος, καλεί τους κανονικούς αντιπροσώπους των σωματείων να μην επικυρώσουν νόθους αντιπροσώπους που θέλει να μπάσει η ηγετική ομάδα των συνδικαλιστών της πλειοψηφούσας παράταξης στο συνέδριο για να ελέγχει το ΔΣ. Να επιβάλουν ένα Συνέδριο πραγματικών αντιπροσώπων των εργαζομένων κι όχι ένα «συνέδριο» - παρωδία.

Καταγγελία για νόθες διαδικασίες στην Αρκαδία

Στο μεταξύ, νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Μετάλλου «Ηφαιστος», που γίνονται με την παρουσία του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης 16/10, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ, βρέθηκε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου και διαπίστωσε ότι διεξάγονταν εκλογές του Σωματείου Μετάλλου «Ηφαιστος». Ομως η θητεία της διοίκησης του συγκεκριμένου σωματείου έχει λήξει από τις 2/12/2016, ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για διορισμό προσωρινής διοίκησης, επομένως δεν μπορεί να διεξάγει εκλογές. Επιπλέον, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι ο δικηγόρος που διενεργούσε τις αρχαιρεσίες δεν είχε ελέγξει κανένα από τα απαραίτητα έγγραφα που θα έπρεπε να προσκομίσει το σωματείο.

«Δεν υπήρχε πρακτικό εκλογής εφορευτικής, μητρώο μελών και καταστατικό σωματείου. Ψήφιζαν άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με τον κλάδο του Μετάλλου. Πολύ πιθανό κάποιοι να είχαν ψηφίσει και σε άλλα κλαδικά σωματεία για αντιπροσώπους σε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία», σημειώνει η ΔΑΣ.

Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση κατέθεσε ένσταση στην δικαστικό αντιπρόσωπο και ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία, πράγμα που δεν έγινε.

«Ολα τα παραπάνω γίνονται ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Αυτοί που στήριξαν το προηγούμενο διάστημα τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, προσπαθούν με όλα τα μέσα να αλλάξουν τους συσχετισμούς ώστε να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο. Είναι αυτοί που δεν κουνάνε ούτε το δαχτυλάκι τους για να οργανώσουν τους εργαζόμενους στους χώρους και κλάδους δουλειάς. Είναι αυτοί που τους βολεύουν η ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα για να κρατάνε τις καρέκλες τους, παίζοντας με τα κουμπιά των υπολογιστών από το σπίτι τους», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συμμετέχοντας ενεργά στα σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι διευθυντές ξαναχτυπούν... με εκλογές στο «σωματείο» των «My Market» (2019-09-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στα δικαστήρια (2019-03-07 00:00:00.0)
Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη σε ψήφους η ΔΑΣ (2017-02-14 00:00:00.0)
Δικαστική απόφαση «νομιμοποιεί» τη συμμετοχή χρυσαυγίτικου σωματείου (2017-02-04 00:00:00.0)
Αναγκαία η αλλαγή πορείας (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ