Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στα δικαστήρια

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων
Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και πορεία στα δικαστήρια προχώρησαν χτες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οικοδόμων Κέρκυρας, καθώς και επιχειρησιακών σωματείων σε ξενοδοχεία του νησιού («Sandy», «Mediterraneo», «Sunshine», «La Grotta», «Pelekas», «Ikos», «Bolentaco»).

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ζητήσει τα σωματεία, για 19 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί με παράτυπες διαδικασίες. Απ' αυτούς οι 9 είναι συνταξιούχοι, οι 2 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι 8 έχουν αναδειχθεί από σωματείο που έχει στήσει η εργοδοσία στον όμιλο «Ikos» και το οποίο πραγματοποίησε εκλογές με την απροκάλυπτη παρέμβαση των στελεχών της.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή διαταγή ενάντια στη συμμετοχή των συγκεκριμένων 19 αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου. Για να «παρακάμψουν» την εξέλιξη αυτή, οι εργατοπατέρες προχώρησαν σε μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι προγραμματισμένες για την προηγούμενη βδομάδα εκλογές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Μεθοδεύσεις εργατοπατέρων και στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Στο μεταξύ, τις παρατυπίες και τις ενέργειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπονομεύουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας καταγγέλλει η ΔΑΣ, σημειώνοντας πως τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια της μετατροπής του Εργατικού Κέντρου σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό με μοναδικό σκοπό να μαζεύει «κουκιά».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του νομού σε επαγρύπνηση και πάλη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αλλοτρίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας (7 Μάρτη Γενική Συνέλευση και 8 Μάρτη εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ), η πλειοψηφία της διοίκησης ("Ελεύθερη Βούληση"), με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, δεν εφαρμόζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για αρχαιρεσίες σε συνδικαλιστικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27/2/2019 προχώρησαν σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής χωρίς να γίνουν Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων, συγκρότησή τους σε σώμα, απολογισμός δράσης και οικονομικός απολογισμός, νομιμοποίηση αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο. Μεγάλη ευθύνη φέρει και η δικηγόρος, η οποία είχε οριστεί για να ελέγχει τη διαδικασία και ανέχτηκε αυτές τις παρατυπίες, ενώ όταν η ΔΑΣ υπέβαλε ένσταση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία, η δικηγόρος προσπάθησε να μην τη δεχτεί με διάφορες προφάσεις.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, μια κορυφαία διαδικασία που θα έπρεπε να αφορά όλη την εργατική τάξη του νομού (....) Αντί αυτού, το Εργατικό Κέντρο έχει μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό χειραγώγησης, με σωματεία - φαντάσματα, χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες, με μοναδικό σκοπό να μαζεύει τα "κουκιά", μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις, και να στηρίζει τη γραμμή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ.

Η εργατική τάξη του νομού δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν προσπαθούν να την κρατήσουν ναρκωμένη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ