Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Φιλόδοξα σχέδια μονοπωλιακών της ομίλων στη μαύρη ήπειρο

Εναρξη χτες στο Σότσι της συνόδου με την Αφρική, όπου Κίνα και ΕΕ επεκτείνουν την παρουσία τους

ΜΟΣΧΑ.--

Οι μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές φιλοδοξίες της ρωσικής κυβέρνησης στην πολλά υποσχόμενη για τα ρωσικά κεφάλαια αφρικανική ήπειρο αποτυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής, που ξεκίνησε χτες στο Σότσι και ολοκληρώνεται σήμερα. Θυμίζουμε ότι η Αφρική έχει χαρακτηριστεί «η ήπειρος των ευκαιριών» από την ΕΕ, με τη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ενωση την επόμενη πενταετία, ενώ παράλληλα η Κίνα επεκτείνει ραγδαία την οικονομική, επενδυτική και στρατιωτική παρουσία της.

Στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι - η οποία προετοιμάζεται εδώ και μήνες - συμπροεδρεύουν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και παρευρίσκονται τουλάχιστον 40 ηγέτες αφρικανικών χωρών, από τους συνολικά 54 που είχαν προσκληθεί. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής διεξάγεται ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και εκπροσώπων επιχειρηματιών και κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο Βλ. Πούτιν μιλώντας χτες στην ολομέλεια της Συνόδου ανέπτυξε τις επιδιώξεις της Ρωσίας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή, ενώ υπογράφτηκε και πληθώρα επιχειρηματικών και διακρατικών συμφωνιών.

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, στο πλαίσιο του φόρουμ παρουσιάζονται στους συμμετέχοντες συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για τους πολλά υποσχόμενους τομείς της ρωσοαφρικανικής συνεργασίας. Επίσης αναφέρθηκε στη σύναψη στενών επαφών συνεργασίας μεταξύ της Αφρικανικής Ενωσης και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, οι οποίες αναμένεται να υπογράψουν σχετικό μνημόνιο σήμερα.

Ο Πούτιν εκτίμησε ακόμη ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής μπορεί να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ ...υπενθύμισε πως η Ρωσία συμμετέχει - με ανταλλάγματα - «στην πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του χρέους των αφρικανικών χωρών, με το συνολικό ποσό ελάφρυνσης χρέους να υπερβαίνει τα 20 δισ. δολάρια».

Δεσμεύτηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια, όπως της «Gazprom» και της «Lukoil», που υλοποιούν έργα ερευνών και εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, της «Alrosa» (εξόρυξη και επεξεργασία διαμαντιών), της «Yandex», στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών και της ψηφιακής οικονομίας σε αφρικανικά κράτη.

Ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η «Rosatom» είναι έτοιμη να προσφέρει στα αφρικανικά κράτη μια πυρηνική βιομηχανία «έτοιμη προς λειτουργία» και την κατασκευή ερευνητικών κέντρων με βάση αντιδραστήρες πολλαπλών χρήσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Rosatom» σε όλες τις χτεσινές συναντήσεις που είχε ο Βλ. Πούτιν με Αφρικανούς ηγέτες, τέθηκε από αυτούς το ζήτημα της συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ