Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «πυξίδα» τα «θέλω» του κεφαλαίου

Η «κοινή συνισταμένη» τους, το πώς δηλαδή θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στις τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με τους διαξιφισμούς και τις αντιπαραθέσεις να αφορούν το «μοντέλο» που μπορεί να «τρέξει» αποτελεσματικότερα τους στρατηγικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, υπερασπιζόμενος το «φιλοεπενδυτικό» έργο της προηγούμενης κυβέρνησης είπε πως εκείνη «ιεράρχησε τους στόχους της χώρας με βάση τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», όπως η μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο Ενέργειας, logistics, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών». Με λίγα λόγια ό,τι ιεραρχεί ως στρατηγικούς στόχους το κεφάλαιο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όλη αυτή η κληρονομιά δεν φαίνεται να απασχολεί τη δική σας στρατηγική ανάπτυξης», αφού «αγνοήσατε τα εργαλεία που σας δώσαμε», όπως «η αναπτυξιακή τράπεζα», όταν «το θεμελιώδες πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι το θέμα των χρηματοδοτήσεων» και συνολικά το «δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιό της», όπως είπε, είναι «συρραφή ρυθμίσεων χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για το ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα».

Απαντώντας, ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «γιατί καταψηφίζει ο κ. Παππάς ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την επιχειρηματική δράση, όταν ο ίδιος, ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, έλεγε ότι πρέπει να διευκολύνουμε την επιχειρηματική δράση;». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «ο αντιπολιτευτικός σας οίστρος απαντήθηκε εμμέσως από τον κ. Δραγασάκη προχτές στην Επιτροπή, διότι φτάσατε να καταψηφίζετε και να καταγγέλλετε άρθρα του κ. Δραγασάκη. Αυτό πραγματικά είναι άνω ποταμών», αναφερόμενος στα όσα έλεγε στην Επιτροπή ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης ευχαριστώντας την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή όπως είπε «το βασικό πλαίσιο, το θεσμικό, σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μέρος, τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, την αναπτυξιακή τράπεζα (...) είναι η βάση του νομοσχεδίου».

Από εκεί και πέρα, με βάση τα ζητούμενα του κεφαλαίου έγινε και η κριτική από τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, ισχυρίστηκε ότι «το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν αποτυπώνει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη χώρας, κανένα πρόγραμμα για παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν πείθει τους επενδυτές που λέμε κατά τ' άλλα ότι θέλουμε να προσελκύσουμε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος έκανε διάφορες «εποικοδομητικές» παρατηρήσεις για την «προσέλκυση επενδυτών» και την καπιταλιστική κερδοφορία, όπως να ακολουθηθεί το «αναπτυξιακό μοντέλο» της Πορτογαλίας, ενώ λίγο πριν ο ειδικός αγορητής του κόμματός του, Β. Βιλιάρδος, είχε αναφέρει ότι η Ελ. Λύση βλέπει θετικά το νομοσχέδιο, παρά τις όποιες επιφυλάξεις.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του περί «πράσινης» ανάπτυξης, με άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στα «πράσινα» αρπακτικά, ενώ αναμάσησε τα περί «χρεοδουλοπαροικίας».

Νωρίτερα, στο πλαίσιο κυρίως δημιουργίας εντυπώσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν προτάσεις περί αντισυνταγματικότητας για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας, σημείωσε ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και όχι «κάτι "ψιλά" που ακούστηκαν εδώ», επισημαίνοντας ότι μετατρέπονται σε «κενές περιεχομένου», ακόμα και όποιες διακηρύξεις έχουν ενταχθεί στο Σύνταγμα κάτω από την πίεση του κινήματος, όπως η ίση αμοιβή για ίση εργασία, όταν στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξαίρεση εργαζομένων από την εφαρμογή ΣΣΕ.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο μόνο δυο μέρες, τονίζοντας ότι «γίνεται σκόπιμα και από αυτήν την κυβέρνηση, για να μη μάθει ακριβώς ο εργαζόμενος περί τίνος πρόκειται, γιατί πρόκειται περί καταιγίδας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προνόμια και χρήμα με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους (2022-01-19 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-09-22 00:00:00.0)
Την απόσυρσή του απαίτησε η πλειοψηφία των φορέων (2021-09-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το σταδιακό ξήλωμα της Κυριακής αργίας (2020-11-18 00:00:00.0)
Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον αθλητισμό (2020-09-18 00:00:00.0)
Κοινό «έργο» (2019-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ