Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον αθλητισμό

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσω του συγκεκριμένου που έχει επιφέρει σφοδρές αντιδράσεις στους αθλητικούς φορείς τις Ομοσπονδίες και τους ανθρώπους του αθλητισμού απ πλευράς κυβέρνησης επιδιώκεται ουσιαστικά η περαιτέρω θωράκιση του αθλητισμού-εμπόρευματος μέσω του μεγαλύτερου ελέγχου του αθλητικού κινήματος. Μάλιστα η βασική αρχή του νομοσχεδίου δεν αμφισβητήθηκε απο κανένα από τα αστικά κόμματα, ( ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπά) και όποιες αντιδράσεις τους μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά και μόνο στα σημεία. Ενδεικτικό είναι πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης στις συζητήσεις στις Επιτροπές ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πατάει και σε προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία. Το ΚΚΕ το καταψήφισε επί της αρχής.

«Στόχος το γκρέμισμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού »

Ως οδοστρωτήρα που προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της λαϊκής οικογένειας και ανθρώπων που εκτιμούν και αγαπούν τον αθλητισμό χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην τοποθέτηση του στην Βουλή. Τονίζοντας πως μέσω αυτού ο ιδιωτικός τομέας, τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη από μια πίτα που είναι αμύθητη. Οπως σημείωσε «Στο ερώτημα «εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» η ΝΔ και τα άλλα κόμματα συνολικά απαντούν ότι είναι εμπόρευμα. Το ΚΚΕ απαντά πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται δημόσια και δωρεάν, να είναι απαλλαγμένο από κάθε κερδοσκοπία. Η κριτική από τα άλλα κόμματα δεν γίνεται στη βάση του προβλήματος, που είναι «εμπόριο ή κοινωνικό αγαθό», αλλά στη βάση της διαχείρισης, στη βάση της διαφθοράς, στη βάση του κομματικού κράτους -που βεβαίως υπάρχουν και αυτά- αλλά δεν γίνεται στην ουσία. Γιατί η αυταπάτη και ο μύθος ότι μπορείς με ένα τέτοιο σύστημα να κάνεις φιλολαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού έχει καταρριφθεί. Σε καμία χώρα δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, αλλά χυδαία, κυνική εμπορευματοποίηση που οδηγεί ακόμα και στην καταστροφή αθλητών».

Και εστίασε στο παράδειγμα του Πανελληνίου ΓΣ λέγοντας πως καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έλυσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ η πενιχρή επιχορήγηση έχει οδηγεί σε δραματικές καταστάσεις για γονείς αθλητές προπονητές κτλ.

«Νομοσχέδιο-εκλογομαγειρείο»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε πως πρόκειται για κατ' όνομα αθλητικό νομοσχέδιο, καθώς στην πραγματικότητα είναι ένα νομοσχέδιο - εκλογομαγειρείο που συνιστά ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ» για τον έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων. Και ζήτησε να γίνουν δεκτές οι δύο σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο. Η πρώτη λύνει το πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών του τακτικού προσωπικού των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Ενώσεων, ενώ η δεύτερη προβλέπει τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ.

«Χτύπημα στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσαι»

Απ την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τοποθετήθηκε στην έναρξη της διαδικασίας στην συζήτηση για το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για την αντισυνταγματικότητα των άρθρων 6 και 7 που αφορά την παρέμβαση στα σωματεία. Οπως είπε ασφαλώς και υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων ενώ χαρακτήρισε ευθεία παρέμβαση και την διάταξη του άρθρου 12. «Είναι θέμα των σωματείων και των ομοσπονδιών με τα δικά τους όργανα, λειτουργίες, και καταστατικά, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να κάνουν την όποια ανανέωση. Δεν έχει κανέναν λόγο το κράτος και η κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να καθορίσει όρους λειτουργίας, συγκρότησης και σύνθεσης των οργάνων ενός σωματείου είτε αυτό λέγεται αθλητικό σωματείο είτε λέγεται εργατικό σωματείο, γιατί κι εκεί θα πάτε, αυτή είναι η πρόβα τζενεράλε για ό,τι έρχεται στη συνέχεια και σε άλλου είδους σωματεία. Δεν έχει κανέναν λόγο το κράτος.» τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό στις 30 Μάρτη (2024-03-13 00:00:00.0)
Στόχος η μεγαλύτερη θωράκιση του αθλητισμού - εμπορεύματος (2020-09-17 00:00:00.0)
Θωρακίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό (2019-11-16 00:00:00.0)
Να δοθεί τώρα λύση για τον Πανελλήνιο ΓΣ (2019-03-08 00:00:00.0)
Ενισχύει το ρόλο της αγοράς στον έλεγχο του αθλητισμού (2018-12-07 00:00:00.0)
Εμπόριο ο αθλητισμός (1999-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ