Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο άτυπης πενταμερούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά την ανακοίνωση της άτυπης τριμερούς συνάντησης που θα έχει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο, στις 25 Νοέμβρη, συζητιέται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να γίνει και άτυπη πενταμερής συνάντηση. Συνάντηση δηλαδή στην οποία, εκτός από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, θα πάρουν μέρος και οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις», Ελλάδα - Τουρκία - Βρετανία.

Η τριμερής θα γίνει στο Βερολίνο, με αφορμή την άφιξη εκεί του Γκουτέρες για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την «επανένωση της Γερμανίας», με πολλούς να εκτιμούν ότι η ίδια η διοργάνωσή της σε μια χώρα με «εμπειρία επανένωσης» στέλνει μηνύματα για τη βούληση που υπάρχει ώστε ένας πιθανός νέος γύρος επαφών να έχει αποτέλεσμα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο πενταμερούς, δημοσιεύματα παραθέτουν πλέον και πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της (20 Δεκέμβρη). Επίσης, πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο αναμένεται να γυρίσει στη Λευκωσία για νέες επαφές και η ειδική εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, μάλλον στις 22 και 23 Νοέμβρη.

Ενδεικτικές της διάθεσης για όξυνση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό είναι και μια σειρά από τοποθετήσεις, όπως αυτή που έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης από την Αθήνα, κατά τις εργασίες της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, επαναλαμβάνοντας ότι η Λευκωσία δεν συμμετέχει σε προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας ή άλλης χώρας. «Το αντίθετο. Η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου βεβαίως πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε, εξηγώντας δηλαδή ότι ζητούμενο είναι σταθερά η εξεύρεση όρων συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους. Αλλωστε, συνολικά η Ευρω-αραβική Σύνοδος ανέδειξε ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελεί πεδίο ζύμωσης και αξιολόγησης διαφόρων συνεργασιών, με άξονα την Ενέργεια και όχι μόνο, ενταγμένων στην προώθηση των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδιασμών, κόντρα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά που έγινε και σε αυτή τη Σύνοδο στο «East Med Gas Forum», το οποίο - με την άμεση πια συμμετοχή και των ΗΠΑ - εξελίσσεται σε σημαντικό πολιορκητικό κριό για την υπονόμευση του ρόλου που έχουν οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες για την Ευρώπη και όχι μόνο, με διαμόρφωση ενός «ενεργειακού κόμβου» όπου πρωτοστατούν χώρες - στενοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μήνυμα εκ μέρους του τουρκικού κεφαλαίου εξέπεμψε για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης είχε ζωντανή σύνδεση με φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που συνοδεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα τα οποία παραμένουν στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα για την 94η επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. «Σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) εμείς έχουμε δικαιώματα, έχουμε δικαιώματα στις θάλασσες. Δεν έχουμε δουλειά εμείς εκεί που δεν έχουμε δικαιώματα», είπε κατά τη σύνδεση ο Τούρκος ηγέτης.

Προετοιμασία «εκλογών» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, μπροστά στη συνάντηση της 25ης Νοέμβρη, ο «πρωθυπουργός» και ηγέτης του (συντηρητικού) Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, επέκρινε για άλλη μια φορά τον «Πρόεδρο» Μ. Ακιντζί, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να πάρει μέρος στην τριμερή στο Βερολίνο. Υποστήριξε ότι ο Ακιντζί έχει χάσει την εμπιστοσύνη του «τουρκοκυπριακού λαού» και δεν είναι σωστό να εκπροσωπεί την κοινότητα σε σημαντικά θέματα, όπως «η κυριαρχία, η ασφάλεια, το εδαφικό, η ιθαγένεια και οι εγγυήσεις», και κατέληξε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι «προεδρικές εκλογές» και μετά να διαπιστωθεί τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά τις συνομιλίες.

Κανονικά, οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Απρίλη. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ακιντζί παραμένει πρώτος, με 31,8%, και ακολουθεί ο (σοσιαλδημοκράτης) πρώην «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, με 17%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο ο Ογουζχάν Χασίπογλου με 8,2%, στην τέταρτη ο Σερντάρ Ντενκτάς με 7,8%, ενώ ο σημερινός «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι (τον οποίο πολλοί θεωρούν «εκλεκτό της Αγκυρας»), βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,8% (τον Ιούνη είχε 11,4%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ