Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Πούτιν στην Ουγγαρία

Από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

MTVA - Media Service Support a

Από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν είχε χτες στη Βουδαπέστη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων καλωσόρισε ενδεχόμενη ένταξη της Ουγγαρίας στο σχέδιο «Turkstream» (τον αγωγό που όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει ρωσικό αέριο προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, στον οποίο όμως εξετάζεται πλέον και η συμμετοχή κι άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης). Μάλιστα ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο είναι ενδιαφέρουσα για την Ουγγαρία από τη σκοπιά της υποστήριξης της ενεργειακής της ασφάλειας και της ενίσχυσης του ρόλου της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα συνολικά. Αν προχωρήσει, θα την καλωσορίσουμε».

Ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε ακόμα να τονίσει ότι η ενεργειακή συνεργασία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο και το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Είπε επίσης ότι στον τομέα αυτό η συνεργασία με την Ουγγαρία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και «όλα βαίνουν χωρίς τις οποιεσδήποτε διακοπές».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, σχετικών με τη ρωσο-ουγγρική συνεργασία, ειδικά την εμπορική και την οικονομική», αλλά και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε «πιεστικά διεθνή και περιφερειακά θέματα». Μετά τη συνάντηση αναμενόταν να υπογραφούν και σειρά συμφωνιών.

Ορισμένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι τη συζήτηση απασχόλησαν και οι προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πούτιν ανέφερε ότι «φυσικά μιλήσαμε για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, πρωτίστως για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές οδεύσεις και την τροφοδοσία της Ουγγαρίας, όπως και των βασικών μας καταναλωτών στην Ευρώπη, με ρωσικές πηγές Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ