Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέες διαδηλώσεις παρά το αιματοκύλισμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές επανέλαβαν και χτες στο κέντρο της Βαγδάτης τις διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης, που διαιωνίζει την ανέχεια και την εξαθλίωση. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν παρά την ωμή βία των αρχών καταστολής, που από την αρχή του Οκτώβρη έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 260 διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Χτες το βράδυ, δύο ρουκέτες έπεσαν σε απόσταση 100 μέτρων από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός στρατιώτη. Νωρίτερα, δυνάμεις της αστυνομίας με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν διαδήλωση νεαρών κοντά στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων. Στη νότια πόλη Καρμπάλα, αρχικές πληροφορίες ανέφεραν το θάνατο ακόμη 18 διαδηλωτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πολλοί φοιτητές, άνεργοι νέοι και υποστηρικτές του ισχυρού Σιίτη ιερωμένου Μουκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος κάλεσε σε παραίτηση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε στη Βαγδάτη η άφιξη του Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων Αλ Κουντς. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ συναντήθηκε με ομάδα Ιρακινών στρατιωτικών, σε μία προσπάθεια να τους προτείνει τρόπους και μέτρα αποκλιμάκωσης των διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ