Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις ενάντια στις ζοφερές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που μετατρέπει όλο και περισσότερο αυτό τον τόσο κρίσιμο τομέα για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε κερδοφόρο πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναδεικνύει σταθερά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα συζητήθηκαν τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούσαν οξυμένα προβλήματα στα Γενικά Νοσοκομεία Τρικάλων, Λάρισας και Λευκάδας.

Τρίκαλα: Ακάλυπτοι από παιδίατρο 150.000 κάτοικοι

Τα προβλήματα της σοβαρής υποστελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Οπως υπογράμμισε, ουσιαστικά 150.000 κάτοικοι μένουν ακάλυπτοι από παιδίατρο, αφού η υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής οδήγησε τη διοίκηση του νοσοκομείου να αποφασίσει ότι για 12 μέρες το μήνα από τις 3 το μεσημέρι και μετά δεν θα δέχεται παιδικά περιστατικά, τα οποία θα στέλνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, δηλαδή 25 - 30 χιλιόμετρα μακριά. Την ίδια ώρα, ελλείψεις σε παιδίατρο έχουν και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα η Παιδιατρική Κλινική με μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, να στελεχωθούν και τα Κέντρα Υγείας με παιδίατρους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού της περιοχής, οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαίωσαν ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν λογαριάζει ούτε τις ζωές των παιδιών προκειμένου να πιάσει τα ματωμένα πλεονάσματα και να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός απάντησε ότι «η ομαλή λειτουργία του συνόλου των κλινικών διασφαλίζεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρδίτσας, το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Επομένως, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι οι όποιες μόνιμες προσλήψεις στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων έχουν ενταχθεί... «στον σχεδιασμό προσλήψεων του 2020»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ο μόνος σχεδιασμός που υπάρχει είναι η συνέχιση των περικοπών σε βάρος της Υγείας και η επέκταση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

Για τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Ο Γ. Λαμπρούλης, με δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, έθεσε και το θέμα της άμεσης επαναφοράς της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου είχε μεταφερθεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ανέδειξε την ανάγκη να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νοσοκομείου.

Ο υπουργός είπε μεν ότι «θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη κάλυψη του προσωπικού» για να λειτουργήσει Γαστρεντερολογική Κλινική, ωστόσο αν και ρωτήθηκε κατ' επανάληψη από τον βουλευτή του ΚΚΕ δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Εκρηκτική η κατάσταση και στη Λευκάδα

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας στη Λευκάδα ανέδειξε η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης.

Μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε ότι τα αγροτικά ιατρεία του νησιού είναι κλειστά από το 2014, στο Κέντρο Υγείας που καλύπτει τη νότια Λευκάδα από τις 22 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόλις 3, ενώ το κτίριο είναι σε τραγική κατάσταση αφού από τότε που φτιάχθηκε δεν έχει συντηρηθεί.

Στο νοσοκομείο ακόμα και το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα δεν καλύπτεται, αφού υπηρετούν 20 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί σε 45 οργανικές θέσεις και 14 επικουρικοί, έχει 14 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και υπηρετεί μόνο 1, εδώ και 5 μήνες δεν έχει αναισθησιολόγο, 20 μέρες το μήνα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό δεν εφημερεύει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κόσμος. Υπάρχει μόνο μία νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία «έχει ξεπεράσει τα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής», όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ από πάνω γίνονται και απολύσεις των συμβασιούχων.

Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε και εδώ με τον ίδιο τρόπο. Ανέφερε ότι την έλλειψη αναισθησιολόγου θα την καλύψουν με την εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος από ιδιώτη γιατρό και ότι γίνεται μετακίνηση προσωπικού από γειτονικές υγειονομικές περιοχές, με τη γνωστή τακτική των «μπαλωμάτων» που τελικά προκαλεί παντού τρύπες.

«Η πολιτική σας κυριολεκτικά σκοτώνει. Η μόνη διέξοδος που δείχνετε στο λαό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι η καταφυγή στον ιδιωτικό τομέα, με δυσβάσταχτα κοστολόγια και με παραπέρα εξαχρείωση του δημόσιου τομέα νοσηλείας», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ