Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Ανοιξε και περιμένει» τους «επενδυτές»

Νέο κάλεσμα για μπίζνες στην Ελλάδα απηύθυνε στους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας ο Κυρ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στη Σαγκάη.

Στην ομιλία του, στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης «China International Import Expo 2019», όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις «τιμώμενες χώρες», τόνισε ότι «Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς», επαναλαμβάνοντας πως «η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ελληνόκτητα πλοία. Πολλά από αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία (...) Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο».

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο λιμάνι του Πειραιά: «Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη (...) Μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ανατολική Ευρώπη 7 έως 10 ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες οδούς, εξοικονομώντας κατ' αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ενώ, προσθέτοντας τα «ατού» για τους «επενδυτές», σημείωσε πως η Ελλάδα προσφέρει «μία γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Προσθέστε σε αυτά μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα "ξεκλειδώσουν" τις δυνατότητές μας και έχετε αυτά που θεωρώ αναγκαία συστατικά για να γίνει η Ελλάδα ένα πραγματικό success story», για τους στόχους του κεφαλαίου βεβαίως.

Τα ίδια είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε συναντήσεις του με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, όπως της διαδικτυακής πλατφόρμας «Ali Baba», της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC, που πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα) και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα, καθώς και εργοστασίου μεταποίησης.

«Η Ελλάδα είναι open for business», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και στο κινεζικό δίκτυο CGTN, προσθέτοντας πως «προσελκύουμε κινεζικές, ευρωπαϊκές, αμερικανικές, ιαπωνικές επενδύσεις, όμως θέλω να σημειώσω πως οι Κινέζοι επένδυσαν στο λιμάνι του Πειραιά όταν πολύ λίγες άλλες χώρες εξέταζαν απευθείας επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Επομένως, είναι project που θα προχωρήσει. Πρόκειται για δέσμευση που έχουμε αναλάβει και ειλικρινά πιστεύω πως είναι win - win έργο για όλους».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα επιστρέψει τον Απρίλη στην Κίνα, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1», που αφορά τη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Προηγείται την επόμενη βδομάδα, 11-12/11, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό, και θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της COSCO στο Πέραμα, καθώς και το Μουσείο της Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ