Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμώνει το συντονισμένο μπλοκ φοιτητικών συλλόγων

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της στα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών εντείνοντας παράλληλα την καταστολή, και ενώ ήδη έρχονται αντιμέτωποι με οξυμένα καθημερινά προβλήματα, οι φοιτητές μετρούν βήματα στην οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Υιοθετούν αγωνιστικά πλαίσια πάλης που ανοίγουν την κόντρα συνολικά με την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ και τις επιταγές του κεφαλαίου για την Παιδεία.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, όπου πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα μαζικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, και μίλησε με τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΑΠΘ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, Γιώργο Ξυνή.

Σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, οι συνελεύσεις καταλήγουν σε αγωνιστικές αποφάσεις και δυνάμωμα του συντονισμένου μπλοκ φοιτητικών συλλόγων με ενιαίο περιεχόμενο πάλης και σχεδιασμό. Βάση αυτού αποτελεί η κοινή πρόταση πάλης που διαμόρφωσαν 73 φοιτητικοί σύλλογοι σε κοινό τους συντονισμό στη σύσκεψη που ακολούθησε το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της 31/10, όπου και συμμετείχαν πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι. Ηδη, στη βάση αυτή της κοινής πρότασης πάλης, έχουν λάβει αποφάσεις για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 5 Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ καθώς και η Συνέλευση φοιτητών του ΠΑΜΑΚ.

Η αρχή, όπως μας είπε ο Γιώργος, έγινε πριν από αυτόν τον κομβικό σταθμό, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής» στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη, στην πρώτη κοινή σύσκεψη όπου και ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια.

Εκτοτε, σε μια ζωντανή δυναμική διαδικασία, ο κοινός βηματισμός των φοιτητικών συλλόγων σε επίπεδο πόλης προχωρά αποφασιστικά, με τη διαμόρφωση ενός κρίσιμου, συντονισμένου μπλοκ φοιτητικών συλλόγων που διευρύνεται συνεχώς. Ακολούθησαν άλλες δύο αντίστοιχες συσκέψεις, με την πρώτη να καταλήγει μέσα από την κοινή της πρόταση πάλης στη συμμετοχή στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 31/10 και τη δεύτερη, λίγες μέρες μετά, με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων συλλόγων, όπου τέθηκε εκ νέου σχέδιο δράσης μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, όπως σημείωσε, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των 12 συλλόγων και 3 επιτροπών στην 10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία οργάνωσης και συντονισμού, καταφέραμε να αναπτύξουμε πλούσια δραστηριότητα γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο των Τμημάτων, διαφόρων πτυχών της καθημερινότητας και των ενδιαφερόντων των φοιτητών, κρίσιμη για τη ζωντάνια των συλλόγων μας», είπε ο Γιώργος και μας ανέφερε τα παραδείγματα των εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με θέματα όπως το machine learning και η εργασιακή προοπτική, καθώς και τις διάφορες ομάδες που στήθηκαν, όπως η κινηματογραφική και η φωτογραφική ομάδα στη Φιλοσοφική.

«Φυσικά, ο σχεδιασμός έθεσε στο προσκήνιο και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών μας», πρόσθεσε. Από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ολοκλήρωση όλων των μετεγγραφών, την επαναλειτουργία εργαστηρίων, την πρόσληψη καθηγητών όπου υπήρχε ανάγκη, τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών, αλλά και να μη μείνει κανείς φοιτητής εκτός εστίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με πρωτοβουλία του ΣΦ Ψυχολογίας και τη στήριξη συλλόγων και φοιτητών από όλα τα Τμήματα των σχολών μας, που δείχνει πως η δράση των φοιτητικών συλλόγων δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματά στα όρια των πανεπιστημίων».

Φτάνοντας στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο Γιώργος τόνισε πως «πρωτοστατήσαμε όλο αυτό το διάστημα στην αποκάλυψη του χαρακτήρα της καταστολής απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες, αναδείξαμε τη σύνδεση της ασκούμενης πολιτικής που έχει ακριβώς ανάγκη αυτήν την καταστολή για όποιον δεν εγκλωβίζεται στο αφήγημα της κυβέρνησης περί "ανάπτυξης" και συνεχίζει να αγωνίζεται, και σήμερα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση στην πράξη του ασύλου. Τις περασμένες μέρες, με την παραβίαση του φοιτητικού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, πήραμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι άμεση η απάντηση με συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων τη μέρα που αυτό συνέβη».

«Φυσικά, υπήρχαν και εμπόδια», είπε στο τέλος της κουβέντας. Πρώτο έθεσε τη στάση της ΔΑΠ, η οποία σε κάθε της ανακοίνωση δηλώνει τρισευτυχισμένη που η κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις της, και την ίδια στιγμή δεν παίρνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, ενώ σε όσες συμμετέχει, υποστηρίζει πως δεν γίνεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια.

«Από την άλλη», συνέχισε, «εμπόδιο σε αυτήν την πορεία να χτιστεί ένας κοινός βηματισμός στη βάση ενός αγωνιστικού σχεδίου δράσης, αποτελούν και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Συλλόγου της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, όπου σχήμα των ΕΑΑΚ μετά την υπερψήφιση του πλαισίου του συντονιστικού για το Πολυτεχνείο, βάλθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο να ανατρέψει την απόφαση του Συλλόγου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές διεργασίες και στη Θεσσαλονίκη (2024-02-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα για ανοιχτές σχολές (2021-03-30 00:00:00.0)
Με αυξημένες δυνάμεις και πάλι δεύτερη δύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ» (2019-04-11 00:00:00.0)
«Κομπρεμί» για τις έδρες στη Σύγκλητο (2011-10-12 00:00:00.0)
Δράση για να ανακληθούν οι απολύσεις στο Πολυτεχνείο (2010-04-15 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης των φοιτητικών συλλόγων (1997-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ