Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπερασπίζονται την Κυριακή - αργία

Μια πρώτη συζήτηση στην κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης και δράσης, ώστε να μπει φραγμός στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και τις Τράπεζες με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, στην επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι έμποροι, και στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής - αργίας, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές τραπεζοϋπάλληλοι, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, ο κ. Καρέλας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς και εργαζόμενοι. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η έκδοση ενός κοινού δελτίου Τύπου με την κοινή θέση όσων συμμετείχαν για τη μη κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Κοινή θέση όλων ήταν να παραμένουν τα καταστήματα κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου. Τέλος, συστήθηκε μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει πιο εξειδικευμένα προβλήματα του κάθε χώρου για την κοινή τους αντιμετώπιση στην Αθήνα και στην Περιφέρεια.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Π. Βαμβακάς, καταθέτοντας από την πλευρά των εργαζομένων, τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση καθώς και κάποιες προτάσεις που μπορούν από κοινού να αντιμετωπιστούν με τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, αλλά και άλλους φορείς. Η τοποθέτησή του ξεκίνησε από το πρώτο και σοβαρό ζήτημα που απασχολεί σήμερα, τον πόλεμο, ο οποίος όπως τόνισε θα χρησιμοποιηθεί «σαν πλυντήριο για ξέπλυμα πολλών βρώμικων λεκέδων. Οποιο αντιλαϊκό μέτρο σχεδιάζεται από εδώ και πέρα θα δικαιολογείται στο όνομα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

Αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, που μεταφράζεται σε ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δελτία παροχής υπηρεσιών, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κλπ. Βέβαια, όπως είπε, οι επιπτώσεις από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι ορατές και στους ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων. Το εμπόριο βέβαια συνδέεται και με τις υπηρεσίες. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στις Τράπεζες είπε ότι ήδη ιδιωτικές τράπεζες έχουν καταργήσει το συμβατό ωράριο εργασίας, τις ΣΣΕ και προχωράει.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους ΕΒΕ, όπου συμφώνησαν ότι πρέπει από κοινού με τους εργαζόμενους να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, γιατί όπως υποστήριξαν, όσο συρρικνώνεται το εισόδημα του εργαζόμενου που είναι ο πελάτης, τόσο συρρικνώνεται και το δικό τους εισόδημα. Από την πλευρά των τραπεζοϋπαλλήλων τονίστηκε ότι πράγματι σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και ωραρίου τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση της αγωνιστικής τους αντιμετώπισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ