Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΕΤΑ
Συνεχίστηκαν και χτες οι αντλήσεις νερών από σπίτια και μαγαζιά

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντλήσεις υδάτων από καταστήματα και σπίτια στην Κινέτα, όπως και οι προσπάθειες συνεργείων να απομακρύνουν μπάζα και φερτά υλικά από δρόμους και γενικότερα από κατοικημένα σημεία της περιοχής, μετά από την πλημμύρα της περασμένης Δευτέρας.

Οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και η καταστροφή μεγάλου τμήματος των Γερανίων από τη φωτιά του 2018, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, προκάλεσαν ζημιές περίπου σε 300 ακίνητα, ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ζωές κινδύνεψαν. Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε 40 επεμβάσεις παροχής βοήθειας και απεγκλωβισμούς, ενώ σε τρεις, τουλάχιστον, από αυτές, οι επιχειρήσεις ήταν ενέργειες διάσωσης. Συνολικά, δέχτηκε μέσα σε δυο μέρες πάνω από 210 κλήσεις για αντλήσεις νερών και παροχής βοήθειας. Παράλληλα, χτες και προχτές, είχαν πραγματοποιηθεί 120 αυτοψίες σε ακίνητα, είχαν υποβληθεί δε στο δήμο Μεγαρέων 235 αιτήσεις για αποζημιώσεις από ζημιές σε σπίτια, 80 σε καταστήματα και αποθήκες, ενώ 15 δρόμοι στην περιοχή - πάνω και κάτω από τη νέα Εθνική οδό - από τις φθορές είτε ήταν κλειστοί, είτε με προβλήματα, κάποιοι δε είχαν μετατραπεί σε ρέματα.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι αντιπλημμυρικές διευθετήσεις των ρεμάτων στην παλιά Εθνική οδό σε έξι σημεία είναι ανύπαρκτες και οι αρμόδιοι το ξέρουν κάθε φορά που εκδηλώνεται πλημμύρα. Γι' αυτό, σχεδόν τα ίδια σπίτια που πέρσι είχαν ζημιές, είχαν και φέτος, διότι είναι τα ίδια σημεία που προκαλούν το μεγάλο πρόβλημα όπως «έρχονται» τα ρέματα. Η νέα Εθνική οδός έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα για την ουσιαστική διευθέτηση των ρεμάτων μετά την κατασκευή της, αφού δεν έγινε τίποτα, γι' αυτό πλημμύρισε και σε δυο σημεία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινέτα έχει αρκετά ρέματα, πολλά από τα οποία δεν καταλήγουν πουθενά, αφού έχουν μπαζωθεί. Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος της Πίκας, γεγονός που αύξησε σημαντικά τον πλημμυρικό κίνδυνο στο τέλος του ρέματος, δηλαδή στο πεδινό τμήμα του που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ απαιτείται να γίνουν άμεσες επεμβάσεις στα ορεινά τμήματα του συγκεκριμένου ρέματος. Η υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα ρέματα της Κινέτας που μεταφέρει τα νερά των βροχοπτώσεων και τα περισσότερα αποστραγγίσματα από τα Γεράνια Ορη.

Εξάλλου, δίπλα από την οδό Θάσου υπάρχει ρέμα, που η συνέχειά του μετά την ΠΕΟ Αθήνας - Κορίνθου καταλήγει σε... μάντρα ξενοδοχείου, αντί για τη θάλασσα. Ετσι, με την έντονη βροχόπτωση της περασμένης Δευτέρας - σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά - τα νερά του ρέματος που είχε υπερχειλίσει, πλημμύρισαν το ξενοδοχείο, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στα κοντινά σπίτια και καταστήματα.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ