Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Δεν είχε γίνει ούτε καν μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού!

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Εγκληματικές οι ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης

Eurokinissi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Τρίτη 26 Νοέμβρη την Κοινότητα Παναγιάς του δήμου Θάσου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της 21ης προς 22η Νοέμβρη.

Ωστόσο, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι πρώτες ενέργειες αντιμετώπισης των οδυνηρών για τους κατοίκους συνεπειών, τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Νοέμβρη το νησί χτυπήθηκε για ακόμα μία φορά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αντιμετωπίζοντας εκ νέου πλημμύρες.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και περιόδευσε σε Λιμενάρια, Ποτό, Ποταμιά και Παναγία και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θάσου, Λ. Κυριακίδη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και ο Νίκος Χρυσάφης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θάσου. Μετά τους δύο πρώτους σταθμούς της περιοδείας, στη Θάσο κατέφθασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος και τέθηκε επικεφαλής της περιοδείας για τη συνέχειά της.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες
Ο λαός του νησιού μετρά για ακόμη μία φορά ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, καλλιέργειες και λαϊκές περιουσίες. Πολλά σημεία του οδικού δικτύου βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ έχει μειωθεί και η λειτουργικότητα του λιμένα Θάσου. Κατοικίες, καθώς και μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα μικρών αυτοαπασχολούμενων έχουν πλημμυρίσει. Ακόμα, μεγάλος αριθμός χωραφιών έχουν μετατραπεί σε λίμνες γεμάτες από φερτά υλικά που μετέφεραν τα ορμητικά ρεύματα.

Ερείπια οι βασικές υποδομές

Στη σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Θάσου στα Καλύβια Λιμεναρίων, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, παρευρέθηκε και το κλιμάκιο του Κόμματος, όπου μεταφέρθηκε η εικόνα πως η εξάλειψη των αγροτικών δρόμων έχει ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι του νησιού να μην μπορούν εδώ και μέρες να προσεγγίσουν τα κοπάδια τους, μη γνωρίζοντας την κατάσταση των ζώων τους.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο βρέθηκε στα ερείπια του έργου κατασκευής του βιολογικού Ποτού - Λιμεναρίων. Οι εγκαταστάσεις έχουν ξηλωθεί από το νερό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ενστάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το έργο που κόστισε 14 εκατ. ευρώ, καθώς κατασκευάστηκε μέσα σε ρέμα, το οποίο και τελικά υπερχείλισε.

Η Θάσος αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και με μεγαλύτερη συχνότητα, ειδικά μετά τις πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δάσους του νησιού χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά. Επίσης, καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν έχει πραγματοποιηθεί - ούτε σε επίπεδο μελέτης - έχοντας λάβει υπόψη την εκτεταμένη κατασκευαστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε άναρχη δόμηση των οικισμών του νησιού που έχουν επεκταθεί.

Στις συζητήσεις με τους κατοίκους, ο Δ. Παπατολίδης και ο Γ. Δελής τόνισαν πως πέρα από τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και προφύλαξης του πληθυσμού, όπως η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων, η λήψη μέτρων από τεχνικά κλιμάκια για την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται κοντά στα ρέματα (ειδικά στην περιοχή της Ποταμιάς που είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος), η αποκατάσταση των θέσεων ελλιμενισμού των πλοίων και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, απαιτούνται η επεξεργασία και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Επίσης, ανέφεραν πως η ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και το γεγονός πως ο προϋπολογισμός του δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ενώ στην Περιφέρεια αντίστοιχα κονδύλια είναι ελάχιστα, βαραίνει τις κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά την πολιτική της ΕΕ, που δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοιου είδους έργα πολιτικής προστασίας και τα υπολογίζει με τη λογική κόστους - οφέλους. Παράλληλα, καθόλου λιγότερες δεν είναι και οι ευθύνες των διοικήσεων σε δήμο και Περιφέρεια, αφού στηρίζουν αυτή την πολιτική και τη διαχειρίζονται.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, μετά από πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφασίστηκε από το Συμβούλιο να διατεθούν εξοπλισμός και δυναμικό για έργα αποκατάστασης των ζημιών όπως και καταγραφής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι καταστροφές «φωνάζουν» για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων (2020-08-26 00:00:00.0)
Ζωές και λαϊκές περιουσίες εγκληματικά αθωράκιστες με ευθύνη της κυβέρνησης (2020-08-21 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τις ζημιές σε Σκόπελο και Μεσολόγγι (2019-10-08 00:00:00.0)
Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα (2016-09-28 00:00:00.0)
Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα (2016-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ