Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΗΠΑ και Ουκρανία τα βασικά θέματα της συνέντευξης Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε χτες την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για πληθώρα εθνικών και διεθνών ζητημάτων

ΜΟΣΧΑ.--

Μεγάλη γκάμα εθνικών και διεθνών ζητημάτων περιλάμβανε η καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που δόθηκε χτες και διήρκεσε πάνω από 5 ώρες.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει «ανά πάσα στιγμή» τη συνθήκη «New START» για περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, η οποία λήγει το 2021, καθώς «μία από τις θεμελιώδεις αρχές όπου θα πρέπει να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι τα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας».

Ωστόσο οι ΗΠΑ «δεν έχουν ανταποκριθεί στις προτάσεις μας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, παρακάμπτοντας την απαίτησή τους να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε και η Κίνα στις Συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών.

Ως προς τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία πάντα θα απαντά με αντίστοιχα αντίποινα. Πάντως, συμπλήρωσε, «γνωρίζουμε την προσέγγισή τους: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μαζί μας όπου είναι συμφέρον και κερδοφόρο και ταυτόχρονα θα αναχαιτίζουν τη Ρωσία με τέτοια μέτρα».

«Εντούτοις, μας ενδιαφέρει να καλλιεργούμε και να διατηρούμε σχέσεις με τις ΗΠΑ, και θα το κάνουμε ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο και ποιος ελέγχει τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου», κατέληξε, λέγοντας πως βλέπει «αρκετές προοπτικές» γι' αυτό.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και χτες έγινε στο Βερολίνο τριμερής συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ρωσίας - Ουκρανίας, ο Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας, παρά τους υπό κατασκευή αγωγούς «Nord Stream 2» και «TurkStream». Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να συνάψει σύμβαση για ορισμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αναστείλει τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας αργότερα.

Εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις αφορούν τον όγκο της διαμετακόμισης και τους όρους της σύμβασης, και πως η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ουκρανία με έκπτωση (περίπου 20% - 25%). Κατηγόρησε δε την ουκρανική κυβέρνηση ότι παρ' όλα αυτά θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους πολίτες της, σύμφωνα με «συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Πάντως εμφανίστηκε δεικτικός προς τις ΗΠΑ, που «επιδιώκουν να διατηρηθεί η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας», λέγοντας πως «αν θέλουν να βοηθήσουν, θα πρέπει καλύτερα να δώσουν χρήματα».

Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι συμφωνίες του Μινσκ δεν μπορούν να αναθεωρηθούν, όπως παζαρεύει η Ουκρανία, και πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Σχολιάζοντας την παράταση του νόμου περί ειδικού καθεστώτος για το Ντονμπάς από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, είπε ότι πρέπει να γίνει μόνιμος και να ενσωματωθεί στο ουκρανικό Σύνταγμα, «αλλά ούτε οι σημερινοί ούτε οι προηγούμενοι ηγέτες της Ουκρανίας επιθυμούν να το κάνουν αυτό». Επίσης κατηγόρησε την Ουκρανία για απροθυμία «να πραγματοποιηθεί απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη γραμμή επαφής με το Ντονμπάς», κάτι που ήδη έχει συμβεί σε τρεις περιοχές.

Παρέμβαση Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σε πρόσφατο άρθρο του στη «Rossiyskaya Gazeta» με τίτλο «Γείτονες στην Ευρώπη: Ρωσία - ΕΕ, 30 χρόνια σχέσεων», σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης των ευρωρωσικών σχέσεων. Μια οικονομική βάση για την εμπλοκή των κρατών - μελών της ΕΕ σε αυτήν την εταιρική σχέση, αναφέρει, θα μπορούσε να είναι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), καθώς «η συγχώνευση των δυνατοτήτων δύο μεγάλων περιφερειακών αγορών και η εναρμόνιση των εμπορικών και επενδυτικών μηχανισμών τους θα ενισχύσουν τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπόριο».

Εκφράζει όμως «ανησυχία» για το πρόγραμμα της ΕΕ «Ανατολική Εταιρική Σχέση», το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση «μιας σφήνας μεταξύ της Μόσχας και των πλησιέστερων γειτόνων της», δείχνοντας ότι η ΕΕ «δεν ήταν έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία σε ισότιμη βάση».

Επίσης, δεικτικά σημειώνει ότι υπάρχουν «τεχνητοί περιορισμοί στη συνεργασία ΕΕ - Ρωσίας για χάρη των γεωπολιτικών συμφερόντων κάποιων άλλων», «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ, και καταλήγει ότι Ρωσία και ΕΕ παραμένουν «σημαντικοί εμπορικοί εταίροι και γείτονες, ικανοί να φέρουν την ευθύνη για ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ