Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αγώνας δρόμου» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Πυκνό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών, στο φόντο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την πλήρη συναίνεση και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων, να μπλέκει όλο και πιο βαθιά το λαό στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «διευθετήσεων» που δρομολογούνται και τα οποία επιχειρεί να παρουσιάσει στο λαό ως τάχα «ασπίδα» για την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, «ιδιωτική επίσκεψη» στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επισήμως προκειμένου να παραστεί στην πατριαρχική θεία λειτουργία των Χριστουγέννων στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Βαρθολομαίο, σε άλλη μια κίνηση που από κυβερνητικούς κύκλους συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τους ανοιχτούς «διαύλους» προς την Τουρκία.

Επιπλέον, στις 2 Γενάρη θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «East Med». Η συμφωνία θα υπογραφεί καταρχάς από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της και από την Ιταλία σε μετέπειτα χρόνο, με την αιτιολογία πως η τελευταία δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το σημείο κατάληξης του αγωγού στο έδαφός της.

Ακολουθεί στις 4 ή 5 Γενάρη τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί και εδώ να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι οι συμμαχίες του κεφαλαίου, που μπλέκουν ακόμα βαθύτερα το λαό στη δίνη των ανταγωνισμών, κατοχυρώνουν τάχα τα συμφέροντά του.

Στη συνέχεια, στις 7 Γενάρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, με θέματα μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει εκεί η ντόπια αστική τάξη, ώστε να διασφαλίσει μερίδια από την καπιταλιστική λεία. Την ίδια μέρα θα παρευρεθεί, θα μιλήσει και θα δεχτεί ερωτήσεις σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού ινστιτούτου «Atlantic Council», με θέμα τις «ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το 2020 και τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, στις 8 Γενάρη θα γίνει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες εξετάζουν το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ, θέμα που «τρέχει» 15 χρόνια τώρα, μετρά ήδη 10 γύρους διερευνητικών επαφών, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις και για «μερική» οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ