Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Νέα τραγωδία με 12 νεκρούς και 20 αγνοούμενους

Ακόμα 11 νεκροί σε άλλο ναυάγιο, ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας

Ναυαγός μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Associated Press

Ναυαγός μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Συνολικά 12 νεκροί και 20 αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών. Μέχρι χτες που συνεχίζονταν οι έρευνες του Λιμενικού, δεν είχε εντοπιστεί κάποιος άλλος αγνοούμενος. Από τη λιμενική αρχή Πρέβεζας, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί μεταξύ των διασωθέντων, φερόμενοι ως διακινητές.

Κάποιος από τους επιβαίνοντες, μέσω κινητού τηλεφώνου, είχε δηλώσει στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν -πιθανολογείται ότι είχε αποπλεύσει από την Τουρκία- βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν, ο καιρός ήταν καλός. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείο Ναυτηλίας και Αιγαίου, η επιχείρηση του οποίου ήταν σε εξέλιξη, είχαν περισυλλεγεί 21 άτομα ζωντανά. Στο σημείο έσπευσαν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος από Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Παξούς και Λευκάδα, 4 παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αργότερα, οι νεκροί είχαν ανέλθει στους 12.

Σε μια αισχρή δήλωση την ώρα που θαλασσοπνίγονταν οι ξεριζωμένοι προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για «ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας» και «προετοιμασμένους πρόσφυγες». Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που έρχονταν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ρεπορτάζ για τη βύθιση, ο υπουργός σχολίαζε στον «ΑΝΤ1»: «Φανταστείτε πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι, που γνώριζαν ότι λειτουργεί και το 112 (...) Εχουμε πέσει θύμα ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας». Υστερα από αντιδράσεις γι' αυτήν την άθλια δήλωση την ώρα που αποκαλύπτονταν οι πτυχές της τραγωδίας, σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή προσπάθησε να ανασκευάσει.

Από την επιχείρηση του Λιμενικού

Associated Press

Από την επιχείρηση του Λιμενικού
Το βράδυ σταμάτησαν από αέρος οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ναυαγίου. Οι έρευνες συνεχίζονταν από τις λιμενικές αρχές, που «χτένιζαν» την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την κυριακάτικη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, το Λιμενικό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και με το πρώτο φως της μέρας συνέχιζε τις έρευνες. Σε αυτές συμμετείχαν 3 πλωτά του Λιμενικού και 1 αεροσκάφος. Υπενθυμίζεται πως διασώθηκαν 21 άνθρωποι, 20 άνδρες και 1 γυναίκα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ειδικότερα, 10 από αυτούς είναι από το Αφγανιστάν, 2 από τη Συρία, 4 από το Πακιστάν, 2 από το Ιράν, 2 από το Ιράκ και 1 από τη Σομαλία.

Από την πρώτη στιγμή στο Νοσοκομείο Πρέβεζας βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προκειμένου να συνδράμει σε ό,τι χρειαστεί αλλά και να ενημερωθεί για τα γεγονότα. Την Κυριακή οι 13 από τους 21 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Παρέμειναν για νοσηλεία δέκα άτομα, με αναπνευστικά προβλήματα από την μεγάλη κατάποση νερού, οι δύο πιο σοβαρά, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Οι διασωθέντες που έλαβαν εξιτήριο, ανά δύο ή τρεις, αρχικά μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Πρέβεζας για μια σύντομη κατάθεση και από εκεί μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο Ζαλόγγου στο Κανάλι, όπου ο δήμος Πρέβεζας τους υποδέχθηκε με κρεβάτια, θέρμανση και τροφή.

Απάνθρωπη πολιτική

Την οργή και τη θλίψη της για το ναυάγιο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Οπως τονίζει: «Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς. (...) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση».

Σε ανακοίνωσή του για το ναυάγιο, το Τομεακό Συμβούλιο Πρέβεζας της ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς συνεχίζει την ίδια απάνθρωπη πολιτική με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που δίνει απλόχερα γην και ύδωρ στους δολοφόνους των λαών και μπλέκει τη χώρα μας βαθύτερα στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε και με την πρόσφατη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ για αναβάθμιση των βάσεων του θανάτου. Είναι η ίδια πολιτική που όσους γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου τούς εγκλωβίζει σε μια κατάσταση διαρκούς εξαθλίωσης. Στο κυνήγι της επιβίωσης φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε εικόνες φρίκης, όπως αυτή, που μετρά ακόμα και ανθρώπινες ζωές (...) Τώρα χρειάζεται οι ρατσιστικές φωνές να απομονωθούν, να υψωθεί ηχηρή φωνή αλληλεγγύης από το λαό και τη νεολαία. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για την αμφισβήτηση του συστήματος που στο βωμό του κέρδους γεννά πολέμους, προσφυγιά και ρατσισμό».

Ανακοίνωση για το ναυάγιο εξέδωσε τέλος η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως αυτό «έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού».

  • Συνολικά 11 ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους 8 παιδιά, βρήκαν το θάνατο έπειτα από ανατροπή της λέμβου στην οποία επέβαιναν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, δήλωσε το Σάββατο πηγή της τουρκικής Ακτοφυλακής στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Αλλοι 8 διασώθηκαν από το ναυάγιο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην τουρκική πόλη Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Η πηγή συμπλήρωσε πως ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό πιθανών αγνοούμενων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ