Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Αχαΐας

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας

Για τις μεγάλες και διαχρονικές ελλείψεις κλινών, εξοπλισμού και κυρίως προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης, που καλύπτουν επίσης περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και νησιών του Ιονίου, ενημέρωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε την Αχαΐα και νοσοκομεία της περιοχής την περασμένη Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω ελλείψεις καταγράφονται σε μια πόλη όπου λειτουργούν Πανεπιστημιακές Σχολές Ιατρικής, Νοσηλευτικής, με αποφοίτους υψηλού επιπέδου, με εκατοντάδες νέα παιδιά που μπορούν να στελεχώσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, ενώ παραμένουν και διογκώνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως επιβάλλεται να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, στα νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου τομέα Υγείας. Να καλυφθούν όλες οι μονάδες Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.

Επίσης, ο Κ. Πελετίδης στάθηκε στις πρωτοβουλίες του δήμου για το θέμα των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι υλοποιεί πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης από τις εξαρτήσεις στα σχολεία της περιοχής, ενώ ενημέρωσε τον υπουργό ότι ο δήμος μαζί με 43 φορείς της πόλης συνεχίζει να διεκδικεί τη δημιουργία Κλειστού Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα, καθώς και τη λειτουργία Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, αίτημα που είχε κατατεθεί στον υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ακόμη η πόλη περιμένει.

Η πραγματικότητα πίσω από τις υπουργικές εξαγγελίες

Στον απόηχο της ίδιας επίσκεψης του υπουργού Υγείας η ΔΗΠΑΚ Ιατρών με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση εντός των τειχών τους παραμένει αποκαρδιωτική. Παρά τις εξαγγελίες περί δημόσιας δωρεάν Υγείας από τον υπουργό αλλά και τις διαβεβαιώσεις για το άνοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ - όποτε και με όποιους όρους αυτό συμβεί -, οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό αποτελούν τρανταχτές αποδείξεις για τη νοσηρή κατάσταση του ΕΣΥ (...)

Εν αναμονή των DRGs, ο υπουργός διατυμπάνισε κατά την επίσκεψή του τη χρησιμότητα των ΣΔΙΤ στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας κατά τα πρότυπα συστημάτων Υγείας χωρών του εξωτερικού (Σουηδία - NHS Βρετανία). Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής; Χιλιάδες απολύσεις προσωπικού και μειώσεις προϋπολογισμών μιας και λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας. Μια πρώτη γεύση άλλωστε θα έχουμε και στο Νοσοκομείο του Αιγίου, όπου ελλείψει ακτινολόγων (δύο συνταξιοδοτήσεις), οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για την πραγματοποίηση υπερήχων.

Τη ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός για την Υγεία μειώνεται κάθε χρόνο στο όνομα του εξορθολογισμού, το όποιο άνοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής θα λάβει χώρα κάτω από την πίεση του κινήματος αλλά και των γνωστών τραγικών γεγονότων που υπενθυμίζουν τη θυσία της δημόσιας Υγείας στο βωμό του κέρδους. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ αλλά και τις υποσχέσεις για επιχορήγηση 300.000 ευρώ για αγορά έξι κλινών ΜΕΘ και ανάλογου εξοπλισμού, τα οποία ακόμα αναμένουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Πιθανώς να θυσιάστηκαν για την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ή για δαπάνες ΝΑΤΟικού εξοπλισμού (...)

Το επόμενο διάστημα, ενόψει και της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διεκδικούμε: Ανοιγμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και στελέχωσή της με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με επαρκή εκπαίδευση και όχι εις βάρος των λοιπών αναγκών (π.χ. ΜΕΘ). Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του νομού με μόνιμο προσωπικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν τα λειψά κρεβάτια ΜΕΘ (2020-12-08 00:00:00.0)
Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν και να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας (2020-11-24 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι υγειονομικοί και ασθενείς, με ή χωρίς Covid (2020-11-12 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα από την αναστολή των τακτικών χειρουργείων (2018-05-08 00:00:00.0)
Μετριούνται σε χιλιάδες οι χαμένες ζωές (2009-01-24 00:00:00.0)
Στην εντατική ο Δημόσιος Τομέας Υγείας (2008-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ