Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση ενόψει συνταγματικών αλλαγών

Ο Ντ. Μεντβέντεφ ενδέχεται να αναλάβει θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μετά τη σύσταση νέας κυβέρνησης

Ο Ντ. Μεντβέντεφ ανακοινώνει την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης
Ο Ντ. Μεντβέντεφ ανακοινώνει την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης
ΜΟΣΧΑ.--

Λίγες ώρες μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα που πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε χτες την παραίτηση της κυβέρνησης. Στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Βουλή και Γερουσία και ανώτατοι αξιωματούχοι) ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν εγκριθούν, θα φέρουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο σε άρθρα του Συντάγματος αλλά και στην ισορροπία εξουσίας συνολικά», είπε ο Ντ. Μεντβέντεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας πως οι αλλαγές που περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος θα ισχύουν για την «εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία».

Ετσι, «εμείς, ως ρωσική κυβέρνηση, πρέπει να παρέχουμε στον Πρόεδρο της χώρας την ευκαιρία να πάρει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται». «Υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύω ότι είναι σωστό η ρωσική κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση να παραιτηθεί», κατέληξε.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για το έργο του και παρότρυνε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στη θέση τους, ως υπηρεσιακή, μέχρι να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση.

Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο Μεντβέντεφ προτείνεται να αναλάβει τη νεοσύστατη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός ισχυρού συμβουλευτικού οργάνου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, ανέφεραν ρωσικά δημοσιεύματα.

Ανάμεσα σε άλλες αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Πούτιν ανέφερε: Να περιοριστεί η εξουσία του Προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και να αυξηθεί η εξουσία του Κοινοβουλίου, ώστε ο Πρόεδρος να μην μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους που επέλεξε το Κοινοβούλιο. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή προεδρική δημοκρατία και επομένως ο Πρόεδρος πρέπει σίγουρα να διατηρήσει το δικαίωμα να καθορίζει τα καθήκοντα και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δραστηριότητας καθώς και να απολύσει τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τους βουλευτές και τους υπουργούς».

Ως προς την απαγόρευση ανάληψης της προεδρίας της χώρας από το ίδιο πρόσωπο για πάνω από δυο διαδοχικές θητείες, είπε πως παρότι δεν το θεωρεί πρωταρχικό ζήτημα, ωστόσο συμφωνεί.

Πρότεινε να κατοχυρωθεί η υπεροχή του ρωσικού Συντάγματος έναντι του Διεθνούς Δικαίου, να επεκταθεί ο ρόλος των κυβερνητών των διαφόρων ομοσπονδιών και του Κρατικού Συμβουλίου, σημείωσε την ανάγκη για ταχύτερη υιοθέτηση νόμων και την προστασία και την προώθηση των επενδύσεων κ.ά.

Υπεύθυνες για την «ασφάλεια» οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις

Επίσης, ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε την πρωταρχική «ευθύνη» των πέντε μόνιμων και ιδρυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι και πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο), στη διασφάλιση της παγκόσμιας «ασφάλειας».

Χωρίς να τις κατονομάσει σημείωσε: «Οι ιδρυτές του ΟΗΕ πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις φέρουν ειδική ευθύνη για τη διατήρηση και την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Τα πέντε έθνη πρέπει να ξεκινήσουν με μέτρα για την εξουδετέρωση των απειλών ενός παγκόσμιου πολέμου, να καταλήξουν σε νέες προσεγγίσεις για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Να σημειωθεί πως είναι από τις λίγες φορές που ο Ρώσος Πρόεδρος αφήνει αιχμές για την Κίνα ως στρατιωτική υπερδύναμη, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει διακριτικά την απαίτηση των ΗΠΑ, σε μια μελλοντική συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων (Συνθήκες INF, New START κ.ά.) να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε η Κίνα (αλλά και ευρωπαϊκά κράτη),

Νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν είχε αναφερθεί στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, μέρος του οποίου είναι φυσικά και η Ρωσία: «Βλέπουμε πόσο απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες είναι οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τις τελευταίες βδομάδες και μέρες. Οι περιφερειακές συγκρούσεις μπορούν να μετατραπούν σε απειλή για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα».

Ταυτόχρονα, διαφήμισε για ακόμη μια φορά τις «αμυντικές δυνατότητες» της Ρωσίας, λέγοντας πως «για πρώτη φορά στην Ιστορία ύπαρξης πυραυλικών και πυρηνικών όπλων», η Ρωσία προηγείται και άλλες κορυφαίες χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ