Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφές για «φάση 1» αλλά όξυνση παζαριών

Σε νέα περίοδο μπήκαν χτες τα παζάρια ΗΠΑ - Κίνας (που αφορούν φυσικά όλη την γκάμα των ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών και ανταγωνισμών διεθνώς) μετά τις υπογραφές που έπεσαν στην Ουάσιγκτον, για τη «φάση 1» της διαπραγμάτευσης πλευρών της διμερούς εμπορικής συνεργασίας.

Η συμφωνία για τη «φάση 1» χαιρετίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ - που δήλωσε ότι σύντομα θα πάει στην Κίνα - ως «ιστορικό βήμα για μια δίκαιη και αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία», και από τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Λιου Χε, ως «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία (win-win)». Περιλαμβάνει συγκεκριμένα αγορές αμερικανικών αγαθών συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων δεκάδες δισ. δολάρια αφορούν τον αγροτικό τομέα, και συμφωνίες για τους τομείς της Ενέργειας, των υπηρεσιών και της μεταποίησης, όπως και ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη «φάση 2» θα μπουν στη διαπραγμάτευση ζητήματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, με την αντιπαράθεση να αναμένεται σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα 5G και η ηλεκτροκίνηση.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είπε πως οι δασμοί που ισχύουν ακόμα για κινεζικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ