Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη ξένων στρατών στην περιοχή

Ο Ιρανός Πρόεδρος επικρίνει τις χώρες που θα αναπτύξουν στρατεύματα στα Στενά του Ορμούζ
Ο Ιρανός Πρόεδρος επικρίνει τις χώρες που θα αναπτύξουν στρατεύματα στα Στενά του Ορμούζ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κινδύνους για τους χιλιάδες Ευρωπαίους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.), ώστε να συμμετάσχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διέβλεψε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μετά την επιλογή Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας να ενεργοποιήσουν την Τρίτη τον «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών» που προβλέπει η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ τον Μάη του 2018. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, που επιδοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ αλλά επικρίθηκε ως εσφαλμένη από τη Ρωσία, επισείει τον κίνδυνο επαναφοράς των κυρώσεων του ΟΗΕ εάν δεν διευθετηθούν οι διαφορές σε 65 μέρες...

Οι προειδοποιήσεις του Ιρανού Προέδρου δεν εισακούστηκαν. Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι, ανακοίνωσε στη Βουλή τα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, που έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε βάσεις Γερμανών στρατιωτών στο Ιράκ και στην Ιορδανία, υποστήριξε την «ανάγκη» συνέχισης «εκπαίδευσης» των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της περιοχής από τον γερμανικό στρατό.

Αντίθετα, τον κώδωνα κινδύνου για την κλιμάκωση των στρατιωτικών κινήσεων και το ενδεχόμενο πολύ επικίνδυνων συνεπειών από έναν πιθανό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε βάρος του Ιράν επέσεισε χτες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', που έχει ξεκινήσει περιοδεία σε χώρες της περιοχής στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών στον Περσικό και ευρύτερα.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Πρόεδρος Ροχανί άσκησε στη συνέχεια κριτική και στο «Συμβούλιο των Φρουρών» που επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται εκλογές» όταν κανείς έχει να διαλέξει εκατοντάδες ή χιλιάδες υποψήφιους μόνο από ένα κόμμα. Νωρίτερα το «Συμβούλιο των Φρουρών» είχε απορρίψει 9.000 άτομα (σε σύνολο 14.000) που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Φλεβάρη.

Κριτική στους «Φρουρούς της Επανάστασης» έκανε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Ινδία, τονίζοντας ότι ανώτεροι στρατιωτικοί είπαν ψέματα για τουλάχιστον δύο μέρες στην κυβέρνηση αναφορικά με την κατάρριψη του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στις 8 Γενάρη. Αργότερα, πάντως, αποδείχθηκε πως η κατάρριψη του αεροπλάνου έγινε από την κατά λάθος εκτόξευση όχι ενός (όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) αλλά δύο ιρανικών πυραύλων, διότι το αεροσκάφος θεωρήθηκε αμερικανικός πύραυλος Κρουζ.

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Τάρο Κόνο υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του για την αποστολή ναυτικών μονάδων στη Μέση Ανατολή, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των εμπορικών πλοίων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενθάρρυνε τις χώρες του Κόλπου να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας «περιφερειακών μηχανισμών συλλογικής ασφάλειας».

Νωρίτερα, χτες το πρωί, εγκατέλειψε το Ιράν ο Βρετανός πρέσβης Ρομπ Μακάιρ, που είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν σε ολονυχτία για τα θύματα κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους έξω από το Πολυτεχνείο της Τεχεράνης. Αξιωματούχοι του Φόρειν Οφις την δικαιολόγησαν ισχυριζόμενοι ότι είχε αποφασιστεί από καιρό.

  • Η Αλβανία απέλασε ως ανεπιθύμητους δύο Ιρανούς διπλωμάτες στα Τίρανα. Τον Δεκέμβρη του 2018 τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και έναν ακόμα διπλωμάτη, για «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», επειδή κατήγγειλαν τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς, γνωστούς ως «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» (ΜΕΚ), που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και έχουν βρει καταφύγιο στην Αλβανία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα στα Στενά του Ορμούζ με πρόσχημα την «ασφάλεια» (2020-01-22 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές απειλές κατά του Ιράν (2020-01-15 00:00:00.0)
Κλιμάκωση πιέσεων και εκκλήσεις διαλόγου (2020-01-14 00:00:00.0)
Νέα φάση στο παζάρι του Ιράν με τους Ευρωπαίους (2019-06-27 00:00:00.0)
Ενταση και ανησυχία μετά την κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους (2019-06-21 00:00:00.0)
Διαμόρφωση «κλίματος» (2012-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ