Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τα Δυτικά Βαλκάνια

(μέρος Α')

Από επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη Σερβία

Copyright 2018 The Associated

Από επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη Σερβία
Η σύνταξη του δισέλιδου θεωρεί ότι ωφελεί τους φαντάρους αλλά και τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς να γνωρίζουν, συνοπτικά θα λέγαμε, το σύγχρονο ιστορικό σχετικά με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε σε συνέχειες.

Μπορεί στις μέρες μας τα Ελληνοτουρκικά και η Ανατολική Μεσόγειος να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα καζάνι αντιθέσεων και ανταγωνισμών, που βράζει. Πρόκειται για χώρες που οι περισσότερες προέκυψαν με πολέμους και ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση εθνοτικών, μειονοτικών, θρησκευτικών ζητημάτων, από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. είκοσι χρόνια μετά την επέμβασή τους συνεχίζεται η εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή. Νέες αλλαγές συνόρων ετοιμάζονται, όπως μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους που διεκδικούν αλλαγή συνόρων στην περιοχή, όπως η Αλβανία.

Δυτικά Βαλκάνια και ΝΑΤΟ

Στην περιοχή, μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Κροατία, η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία. Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, τον «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία. Απομένει το Κοσσυφοπέδιο, που όμως βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟικού στρατού.

Οι χώρες αυτές, μέλη του ΝΑΤΟ, όπως και η Ελλάδα άλλωστε, συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων, παραχωρούν υποδομές, φιλοξενούν βάσεις. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ διατηρεί ένα στρατηγείο για τον «μετασχηματισμό» του στρατού της χώρας. Η Αλβανία έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα, για τον εκσυγχρονισμό της οποίας, μεταξύ άλλων έργων, το ΝΑΤΟ προωθεί επενδύσεις ύψους 51 εκατ. ευρώ.

Στην Αλβανία να θυμίσουμε κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και είναι η βάση που διατηρεί εκεί η Τουρκία.

Στο Κοσσυφοπέδιο, όπως είπαμε, βρίσκεται και η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, με συμμετοχή μάλιστα και ελληνικής μονάδας. Επίσης είναι γνωστή η αμερικανική βάση «Bondsteel», που μπορεί να φιλοξενήσει 25.000 άτομα και, όπως λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί, είναι τόσο μεγάλη ώστε να φαίνεται, όπως και το Σινικό Τείχος, από το Διάστημα.

Στο άρθρο αυτό θα αρκεστούμε στην αναφορά ενδεικτικά μόνο των παραπάνω βάσεων, καθώς μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Να σημειώσουμε μόνο ότι σε όλες αυτές τις βάσεις και πιο πολύ στην KFOR δρα ένα σύνολο προσωπικού με διάφορα καθήκοντα, από καθαρά στρατιωτικά, μέχρι αστυνομικά, συλλογής πληροφοριών κ.ά. Σε άλλο άρθρο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στο Κοσσυφοπέδιο.

Δυτικά Βαλκάνια και Ρωσία

Μπορεί η Σερβία να έχει ενταχθεί στον ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», αλλά τον περασμένο Οκτώβρη στη στρατιωτική βάση «Batajnica», κοντά στο Βελιγράδι, διεξάχθηκε η ρωσοσερβική στρατιωτική άσκηση «Σλαβική Ασπίδα». Στο πλαίσιο της άσκησης, για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν σε ξένο έδαφος τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400» και οι αντιαεροπορικοί εκτοξευτές πυραύλων «Pantsyr-S».

Η «Σλαβική Ασπίδα» απέδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει στη Σερβία ένα σύστημα «αεράμυνας», ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ. Σε συνδυασμό μάλιστα με αντίστοιχο πιο εξελιγμένο σύστημα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, τότε το ΝΑΤΟ θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακτίνα άρνησης πτήσεων για τα αεροσκάφη του, η οποία θα εκτείνεται από το Βερολίνο, στη Βάρνα Βουλγαρίας και έως την Αθήνα. Σημειώνεται ότι έγινε γνωστή η πρόθεση της Σερβίας να αγοράσει μόνο το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας «Pantsyr-S», αλλά και άλλα ρωσικά συστήματα, όχι όμως και «S-400». Αλλωστε, αρχές Νοέμβρη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, είχε προειδοποιήσει τη Σερβία «να μην αγοράσει ρωσικά όπλα που θέτουν τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων».

Δυτικά Βαλκάνια και Κίνα

Ο σύγχρονος κινεζικός «Δρόμος του Μεταξιού», με το όνομα «Μία ζώνη, Ενας δρόμος» (BRI), διέρχεται και από τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Πειραιά και όχι μόνο. Η Κίνα ανακοίνωσε (Ιούλης 2019) την επιδίωξή της να πλαισιώσει και στρατιωτικά αυτό το τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα, ακολουθώντας το παράδειγμα Ρωσίας, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου, σύμφωνα με το «Spiegel», ο Σέρβος υπουργός Αμυνας πρόσφατα υπαινίχθηκε ότι η σερβική κυβέρνηση θα παρουσιάσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με κινεζικά στρατεύματα.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» και με τη «Λευκή Βίβλο για την άμυνα της Κίνας στη νέα εποχή», που προτάσσει την ολόπλευρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της για την «υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας» αλλά και την «αναπροσαρμογή» των Ενόπλων της Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την «αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων και απειλών», εκτός και εντός συνόρων.

Η πρόσφατη ένταξη της Ιταλίας, της πρώτης χώρας του G7, στους «Δρόμους του Μεταξιού», αλλά και η πρωτοβουλία «17+1» της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (μετά την προσθήκη και της Ελλάδας) προβληματίζουν άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που το ΝΑΤΟ βιάζεται να εντάξει στις γραμμές του τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία υπέγραψε ήδη με την Κίνα συμφωνίες 2,5 δισ., εντάσσοντας στο πλαίσιο της συνεργασίας τους τα λιμάνια της Τεργέστης, της Γένοβας και του Παλέρμο. Ειδικά το λιμάνι της Τεργέστης (στη βορειοανατολική ακτή της Αδριατικής) αποτελεί είσοδο για τη μεταφορά του εμπορίου μεταξύ Σουέζ, Μεσογείου και Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, αφού συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Πέραν όλων των άλλων, μεταξύ Κίνας και Σερβίας έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και έτσι στο Βελιγράδι έχουμε Κινέζους αστυνομικούς, που πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με Σέρβους! Το ίδιο μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης συνεργασία για την «ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Σχετικά, στο γερμανικό «Der Spiegel» ο Β. Βουκσάνοβιτς, Σέρβος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, σχολίασε: «Τώρα η Κίνα εμπλέκεται και στην εθνική ασφάλεια και στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας!».

Αρχές του καλοκαιριού, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες εξοπλιστικές συμφωνίες της Κίνας στην Ευρώπη. Ετσι, τους επόμενους μήνες θα παραδοθούν στη Σερβία εννέα οπλισμένα drones της κινεζικής AVIC. «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και η "Huawei" εισάγουν ένα νέο στοιχείο "ασφάλειας" στη συμμετοχή της Σερβίας στον "Νέο Δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας», λέει ο Βουκσάνοβιτς.

Τα κράτη των Βαλκανίων θεωρούνται από τη Ρωσία, αλλά ιδιαίτερα από την Κίνα στρατηγικά σημαντική πύλη προς την Ευρώπη, τόσο σε έργα υποδομής όσο και σε «ευαίσθητες» τεχνολογίες και εξοπλισμούς.

Δυτικά Βαλκάνια και Ελλάδα

Η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και όσες άλλες ακολούθησαν: Στη Βοσνία μεταξύ 1995 - 2004, στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999 μέχρι και σήμερα και στην τότε ΠΓΔΜ μεταξύ 2001 - 2005. Στη Βοσνία η ελληνική συμμετοχή αρχικά αποτελούνταν από έναν ειδικό Λόχο Μεταφορών, με 250 άνδρες, 117 οχήματα, αλλά και πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και 15 αξιωματικούς επιτελείς των στρατηγείων. Μεταξύ Αυγούστου - Οκτώβρη 2001, στην τότε ΠΓΔΜ διατέθηκε δύναμη ενός τάγματος (400 ατόμων και 180 οχημάτων), ενώ έγινε ευρεία χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι εκεί επιχειρήσεις και η ελληνική στρατιωτική συμμετοχή συνεχίστηκαν με διάφορες μορφές μέχρι το 2005. Στο Κοσσυφοπέδιο η χώρα αρχικά είχε στείλει, μεταξύ άλλων, μια δύναμη, επιπέδου Ταξιαρχίας. Στις μέρες μας επιχειρούν ένας Λόχος ελιγμού (Πρίστινα), μία Διμοιρία LMT's (Μιτρόβιτσα), Ομάδα JRD-N, KFOR HQ: 5 επιτελείς, Sea Port Operations Unit (Θεσσαλονίκη): 5 επιτελείς.

Επίσης η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καλύπτει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, ενώ παλιότερα το ίδιο είχε αναλάβει για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Ολες οι κυβερνήσεις προωθούν στα Βαλκάνια τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο βωμό των επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, προχώρησε σε συμφωνία με τη Β. Μακεδονία. Στο επόμενο δισέλιδο θα μιλήσουμε για το Κόσοβο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα είναι ορμητήριο και φωλιά «φιδιών» ενάντια στους λαούς της περιοχής.


Λ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αμερικανική ατζέντα με ένταση στο προσκήνιο (2019-11-09 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» (2019-02-09 00:00:00.0)
Σχέδια κατάργησης συνόρων και κινήσεις «εμπορικού πολέμου» (2018-12-01 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στη Μόσχα (2018-10-03 00:00:00.0)
Ανοιχτά σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων (2018-08-07 00:00:00.0)
Συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο... (2017-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ