Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες τουρκικές προκλήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νέες προκλητικές δηλώσεις πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ανέφερε: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Νωρίτερα, πριν αναχωρήσει για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Τούρκος ηγέτης σε δηλώσεις του σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Αθήνα, που μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού, "τι να κάνουμε, με ποιον να συμφωνήσουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι"». Πρόσθεσε πως «ο Χάφταρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ». Πρόσθεσε πως «ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτήν τη διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του μιάμιση ώρα. Του εξηγήσαμε πράγματα, όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι το δίδυμο Ελλάδα - Κύπρος σφετερίζεται «τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών των αξιώσεων - με χρησιμοποίηση της ΕΕ - πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Λιβύη. Τα δύο μνημόνια που έχουμε συνομολογήσει με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη έχουν ανησυχήσει την Ελλάδα. Αντί για διάλογο, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση».

Την Κυριακή, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην Τουρκία, όπου ...διασκεδάζοντας τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ισχυρίζεται ότι προωθεί «την εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

«Με τρόπο που δεν θα πλήξει το ΝΑΤΟ»

Στο μεταξύ, την επιβεβαίωση ότι ο «κοινός στόχος» των ΗΠΑ με την κυβέρνηση για παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας έδωσε η συνέντευξη του Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, στην «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Ο' Μπράιεν δήλωσε πως «έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις».

Πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Αγκυρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «τραπέζι» των σχεδιασμών κεφαλαίου και ΝΑΤΟ (2021-03-17 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου (2020-09-11 00:00:00.0)
Προκλήσεις και εκκλήσεις διαλόγου με «ζεσταμένη την πλάτη» από τους Ευρωατλαντικούς (2020-08-15 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις, μοχλός παζαριών και «διευθετήσεων» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ (2020-01-22 00:00:00.0)
Η Τουρκία ετοιμάζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (2019-10-05 00:00:00.0)
Κολεγιές και αντιθέσεις υψηλού κινδύνου (2011-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ