Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η επαγρύπνηση των δημιουργών πρέπει να ενταθεί

Από τη συνέντευξη Τύπου των δημιουργών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Ζήτησαν να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ, τον νέο συλλογικό τους φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων
Από τη συνέντευξη Τύπου των δημιουργών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Ζήτησαν να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ, τον νέο συλλογικό τους φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων
Εντονες συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις στο χώρο των δημιουργών σχετικά με την πρόσφατη ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), μιας ιδιωτικής, δηλαδή, εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για τους χειρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία με ανοιχτή επιστολή της, την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι αρνείται την κηδεία δημοσία δαπάνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι Μαρία Παπαγιάννη, Σεσίλ, Κωνσταντίνα και Αλεξάνδρα Μικρούτσικου και Στέργιος Μικρούτσικος επισημαίνουν: «Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; (...) Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη. Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της».

Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Λ. Μενδώνη απάντησαν, με επιστολή, στην οικογένεια. Μια απάντηση την οποία οι ίδιοι οι δημιουργοί χαρακτηρίζουν γεμάτη «κυνισμό» και «ψέματα». Στο πλευρό της οικογένειας Μικρούτσικου στάθηκε η οικογένεια Τόκα, καθώς και άλλοι δημιουργοί. Η Λ. Μενδώνη αναφέρει ότι «το κόστος της μελέτης που το ΥΠΠΟ ζήτησε από τους δημιουργούς να εκπονήσουν θα καλυφθεί από το υπουργείο διά του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους». Ομως, όπως σημειώνει ένα από τα Σωματεία του ελληνικού τραγουδιού, το «ΑΣΜΑ 450+»: «Πρώτη φορά ακούμε ότι το ΥΠΠΟ θα πληρώσει το περίφημο business plan. Αν είναι έτσι γιατί ήδη ο ίδιος ο διαχειριστής που διόρισε η υπουργός ενέκρινε ποσό προερχόμενο από τα χρήματά μας;». Στο μεταξύ, η «Αυτοδιαχείριση» προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της «IP HUB ΑΕ», της νέας ιδιωτικής εταιρείας.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Κοινό χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων που διαδοχικά έχουν εισάγει στην ελληνική νομοθεσία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι το εξής: Η συνεχής μετατόπιση από την έννοια του πνευματικού δικαιώματος στην έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ως τέτοια μεταβιβάζεται ολοένα και περισσότερο από τους δημιουργούς στους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και διανομής της Τέχνης.

Ετσι και ο νόμος που έφερε και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ (4481/17) ως κυβέρνηση και είχε κύριο αντικείμενο την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/26 της ΕΕ, που αναφέρεται στη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), συνέβαλε στην παραπάνω κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο, αφού, όπως είχε δηλώσει, θα είναι καταστροφικός για τα δικαιώματα των δημιουργών καλλιτεχνών και τους ΟΣΔ που οι ίδιοι έχουν συστήσει και ελέγχουν, για να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

Ο συγκεκριμένος νόμος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προνομιακά τις ΑΟΔ σε σχέση με τους ΟΣΔ. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο τι ζητά ο νόμος, να προσκομίσει έναν ΟΣΔ, για να λάβει την άδεια. Ο ΟΣΔ, σύμφωνα με το άρθρο 4, υποχρεούται να καταβάλει το καταστατικό του, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τα μέλη του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου, τον αριθμό των δικαιούχων, το σχέδιο της σύμβασης ανάθεσης, από το οποίο προκύπτουν η νομική μορφή και η διάρκεια ανάθεσης της διαχείρισης ή της προστασίας, τον κανονισμό διανομής δικαιωμάτων, το ύψος των εξόδων διαχείρισης, όπως, επίσης, και κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον ΟΠΙ σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Αντίθετα, για τις ΑΟΔ, όπως σημειώνεται πάλι στο άρθρο 4, δεν ζητά σχεδόν τίποτα. Αρκεί μια γνωστοποίηση στον ΟΠΙ της πρόθεσής της να δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση των πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων, των στοιχείων επικοινωνίας και του καταλόγου των δικαιούχων, τους οποίους εκπροσωπεί. Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να υπάρξει κάποια ρύθμιση για την προστασία των ΟΣΔ από την εισβολή των ιδιωτικών ΑΟΔ, ακόμα και ξένων, στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με ιδιαίτερο ζήλο προχωρά ακάθεκτα, πάνω σε ό,τι έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού απαιτεί, αν και δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο, την κατάθεση business plan από μεριάς του ΟΣΔ, ενώ οι δημιουργοί επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι με την καθυστέρηση άδειας στον ΟΣΔ και με την παράλληλη εμφάνιση ΑΟΔ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί δημιουργοί, σπρωγμένοι από το τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, να καταφύγουν στις ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες δεν θα έχουν κανέναν λόγο απέναντι στα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που επρόκειτο να συζητηθεί χτες, αλλά αναβλήθηκε, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε η υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ