Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια ξεχωριστή συναυλία

Μία πολύ ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 28 Γενάρη, στο Δημοτικό Θέατρο «Ολύμπια», αίθουσα «Μαρία Κάλλας», από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Στο πρόγραμμά της παρουσιάζονται σημαντικά πρωτότυπα έργα γραμμένα για ορχήστρα πνευστών, ορισμένα εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη συναυλία διευθύνει ο σπουδαίος αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

Θα παρουσιαστούν το έργο «Η Μεγάλη πένθιμη και θριαμβευτική συμφωνία» του Ε. Μπερλιόζ, καθώς και τρία πρωτότυπα έργα για μπάντα ενός εκ των σημαντικότερων συνθετών της ελληνικής εθνικής σχολής, του Πέτρου Πετρίδη. Τα έργα είναι: Ενα εμβατήριο πορείας, ένα πένθιμο εμβατήριο και μία εισαγωγή, ουβερτούρα, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, σε δύο ελληνικά θέματα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί και η Συμφωνία αρ. 19 του Σοβιετικού συνθέτη Νικολάι Μιασκόφσκι. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε το Γενάρη του 1939 και αφιερώθηκε στα 21 χρόνια από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη του ίδιου χρόνου στη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας. Το έργο εκδόθηκε το 1941 από τον κρατικό εκδοτικό οίκο της ΕΣΣΔ. Ο Μιασκόφσκι αναφερόμενος στη 19η συμφωνία του γράφει: «Το έργο είναι διαυγές και όχι υπερφορτωμένο, χαρακτηρίζεται από υφολογική πειθαρχία, μελωδικότητα, φωτεινότητα και σκιαγραφεί τη χαρά της ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ