Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ψηφίστηκε η κυβερνητική τροπολογία για τις ποινές των ΠΑΕ

Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία στη Βουλή

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για την αλλαγή στις αθλητικές ποινές που επισύρονται για συγκεκριμένα αδικήματα, με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά, σε σύνολο 246 ψηφισάντων.

Το ΚΚΕ απείχε από τη διαδικασία, εκτιμώντας πως πρόκειται για κοροϊδία και εμπαιγμό, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στα υπουργεία και σε διορισμένες Επιτροπές.

Υπενθυμίζεται πως με την τροπολογία η ποινή για συγκεκριμένα αδικήματα αλλάζει από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών (3 έως 10, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος). Κατά της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ απείχε το ΚΙΝΑΛ. Από τη ΝΔ δεν ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς απουσίαζε για «προσωπικούς λόγους», σύμφωνα με ενημέρωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αργότερα, συνεργάτες του με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί». Επίσης από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιώργος Βαγιωνάς, που με επιστολή δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε αν ήταν στη Βουλή. Η επιστολή δεν προσμετράται στην ψηφοφορία.

Η τροπολογία ήρθε άρον άρον προς ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ μόλις λίγες ώρες μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, λόγω του αδικήματος της πολυιδιοκτησίας. Η ΕΕΑ προχώρησε στην εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης έπειτα από σχετική καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για σχέση ανάμεσα στην οικογένεια του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ξάνθης. Με τα νέα δεδομένα, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Πειθαρχικό Οργανο της Super League οι δύο ΠΑΕ κινδυνεύουν μόνο με αφαίρεση βαθμών και χρηματικό πρόστιμο.

Μ. Συντυχάκης: «Το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία για τις ποινές στο ποδόσφαιρο αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού με το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, σημείωσε:

«Είναι φανερό ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, κυριαρχούν το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και είναι υποταγμένος στο βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, που έχει γίνει πεδίο διαπλοκής και σκανδάλων».

Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν τις αυτονόητες προτάσεις του ΚΚΕ να φύγουν οι αθλητικές εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) από το υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού και να υπαχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να μην τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης.

Κορύφωση της κόντρας και των αντιδράσεων

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου όξυναν ακόμα περισσότερο την πολύπλευρη κόντρα συμφερόντων που διεξάγεται στο έδαφός του. Τόσο η απόφαση της ΕΑΑ όσο και η κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει τις ποινές κορύφωσαν τις αντιδράσεις.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνείται τις κατηγορίες, κάνει λόγο για «στιγματισμό» και προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά των μελών της ΕΑΑ που ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ. Η δε ΠΑΕ Ολυμπιακός με δική της ανακοίνωση επιτίθεται στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια με τη νομιμότητα». Στο «χορό» έχουν μπει και οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων, συμπληρώνοντας την εικόνα του επικίνδυνου σκηνικού.

Θέση στα όσα συμβαίνουν έχουν πάρει και άλλες ΠΑΕ, όπως ο Πανιώνιος και ο Αρης, καθώς και η λέσχη φίλων του Ηρακλή, θίγοντας κυρίως το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν τιμωρηθεί με αντίστοιχες τιμωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ