Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να δοθεί άδεια λειτουργίας στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στο χώρο της μουσικής

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στο χώρο της μουσικής. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό σχετικά με το εάν θα χορηγηθεί από μεριάς του υπουργείου Πολιτισμού άδεια λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής - ΕΔΕΜ), καθώς και αν θα φροντίσει το υπουργείο να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, που περιήλθαν στην ΕΥΕΔ.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, πρόκειται για μια σημαντική Ερώτηση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά τον ελληνικό λαό, μιας και το ελληνικό τραγούδι αποτελεί στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητάς του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε από την αρχή της τοποθέτησής του ότι η Ερώτηση που καταθέτει το ΚΚΕ έχει τροποποιηθεί σε σχέση με τις εξελίξεις, αφού σήμερα κατέθεσαν οι δημιουργοί την έκθεση βιωσιμότητας - που τους είχε ζητηθεί - στο ΥΠΠΟ και τον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Οπως επισήμανε, με αυτή την κίνηση εκλείπει η τελευταία δικαιολογία από μεριάς του ΥΠΠΟ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ. Ζήτησε να υπογραφεί άμεσα η άδεια της ΕΔΕΜ, καθώς και να εκδοθεί η ΚΥΑ από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. «Πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί όλα τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες δημιουργοί, ορισμένοι από αυτούς έχουν φτάσει και στα έσχατα σημεία της ένδειας, ειδικά οι στιχουργοί που δεν έχουν άλλο τρόπο προσπορισμού εσόδων από την είσπραξη αυτών των δικαιωμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε το νόμο 4481/2017, που υλοποιείται και τον είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος νόμος, ενσωματώνοντας κοινοτική Οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, δεν προστατεύει τα δικαιώματα των δημιουργών, αντίθετα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες, για να λειτουργήσουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Γι' αυτόν το λόγο είναι και σκανδαλώδεις οι διατάξεις αυτού του νόμου για τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης (ΑΟΔ), δηλαδή τους ιδιώτες.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε η μελέτη βιωσιμότητας. Στην τοποθέτησή της επανέλαβε πολλές φορές ότι οι κινήσεις του ΥΠΠΟ δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια εφαρμογή του νόμου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τη μελέτη, θα ελεγχθεί από τον ΟΠΙ, ο οποίος θα εισηγηθεί σχετικά, στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού θα βγάλει την απόφαση για την αδειοδότηση. Αλλωστε, όπως επισήμανε η υπουργός, η απόφαση του ΟΠΙ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη βιωσιμότητας δείχνει τις προθέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία του σχολίασε ότι η υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει μια παρελκυστική τακτική που ακολουθήθηκε από το ΥΠΠΟ για τους Ελληνες δημιουργούς, καθώς εκεί εξάντλησε όλη την αυστηρότητα και την ανελαστικότητά του. «Ταυτόχρονα υπήρξαν και πάρα πολλές συμπτώσεις», ανέφερε ο Γ. Δελής, όπως ότι έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας, δύο μηνών, ενός οργανισμού είσπραξης δικαιωμάτων, της «Αυτοδιαχείρισης». Ετσι, δόθηκε πολύτιμος χρόνος όλο αυτό το διάστημα για να ιδρυθεί και να μπει δυναμικά στο χώρο μια ΑΟΔ και να είναι στα σκαριά άλλη μια. Αξιοποιήθηκαν, δηλαδή, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση άδειας λειτουργίας.

Κλείνοντας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι δημιουργοί μπορούν συλλογικά να διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους, χωρίς να έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους. Υπογράμμισε πως ο έλεγχος της μελέτης βιωσιμότητας θα πρέπει να γίνει σύντομα, για να μπορέσει να λειτουργήσει η ΕΔΕΜ, ώστε να ανασάνουν οι δημιουργοί και να μείνουν απερίσκεπτοι στο έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ