Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Κινητοποίηση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών

Επίθεση της αστυνομίας με χημικά σε συγκέντρωση που υπήρχαν ακόμα και μικρά παιδιά!

Από την κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών
Κινητοποίηση εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας, πραγματοποιήθηκε χτες στη Λέσβο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ζητούσαν την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 2.000 και ξεκίνησαν από το ΚΥΤ το πρωί και μετά τις 10.30. Στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ, αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ υπήρχαν και μικρά παιδιά. Τα χημικά της αστυνομίας έφτασαν μέχρι και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ομάδες περίπου 500 ατόμων από τους διαδηλωτές έφυγαν μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσουν πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο δρόμο της βόρειας παράκαμψης, και από εκεί να μπουν για να διαμαρτυρηθούν στην πόλη.

Τελικά, 300 άτομα ξέφυγαν από τον κλοιό της αστυνομίας στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ και φωνάζοντας «azadi - azadi», που σημαίνει «ελευθερία», έφτασαν στην προκυμαία, στο δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης, φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα, άρχιζαν να στήνουν σκηνές στην προκυμαία. Με τη ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών που είχαν μείνει στο δρόμο και πίεζαν τις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να περάσουν. Η καθιστική διαμαρτυρία των ξεριζωμένων συνεχίστηκε μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε αποχώρησαν από την προκυμαία. Αξίζει να σημειωθεί πως επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του Στρατού για να εποπτεύσει τη διαδήλωση.

Με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανάμεσα σε άλλα δήλωσε απειλητικά πως «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου». Αναζήτησε «υποκινητές των αντιδράσεων», προπαγανδίζοντας την κυβερνητική πολιτική για τις κλειστές δομές και τις απελάσεις. Πρόσθεσε δε πως «η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε σήμερα (σ.σ. χτες) επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων (...) Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός αναφέρεται σε μια πολιτική που πατά πάνω σε όσα είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τώρα να είναι έτοιμο το έδαφος για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο εγκλωβισμός και η καταστολή. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό τούς ξεριζωμένους. Με έναν νόμο που οι ρυθμίσεις του οδηγούν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, στον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, στη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και στην παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος σε διεθνή προστασία τελικά επιστραφεί.

Χτες το βράδυ έγινε και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΥΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ