Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Πλούσιες, εποικοδομητικές παρεμβάσεις

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, που αναφέρθηκε στον πόλεμο που γίνεται για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο μπαμπούλας της τρομοκρατίας αξιοποιείται για να δικαιολογηθεί, όσο γίνεται φυσικά στα μάτια των λαών, η επιτάχυνση της ολομέτωπης επίθεσης κατά των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών κατακτήσεων», που ξεκίνησαν «με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης που αποτελούσαν το αποκούμπι των λαών, το στήριγμα της ειρήνης, τον πρωταγωνιστή των κατακτήσεων στο χώρο των λαϊκών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Αναφέρθηκε εκτενώς στην ένταση του κρατικού αυταρχισμού στη χώρα μας και την ΕΕ, που ξεκίνησε πολύ πριν τις 11 Σεπτέμβρη, αναδεικνύοντας ότι στόχος των νομοθετημάτων που προωθούνται είναι «η τρομοκράτηση κάθε κινήματος πολιτικής αντίστασης και ανυπακοής». Τέλος, κάλεσε απέναντι στη νέα Ιερά Συμμαχία των ιμπεριαλιστών «να αντιτάξουμε το πανίσχυρο Μέτωπο των λαών».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Wheeler Timothy Lοykas, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's Weekly», ειδικός σε θέματα ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ, που μεταφέροντας τη ζωντανή εμπειρία από τη χώρα του, μίλησε για τις παράνομες συλλήψεις συνδικαλιστών κι αγωνιστών, τις κατάφωρες διακρίσεις στη βάση φυλετικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την επαναφορά των βασανιστηρίων και των στρατοδικείων.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα αυταρχικά μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και σε διεθνές επίπεδο και οδηγούν στη συρρίκνωση και βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τονίζοντας τη λύπη του για την πλήρη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτές τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κατσιμπάρδης, που είπε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται η 11η Σεπτέμβρη ως πρόσχημα για τις αυταρχικές ρυθμίσεις που προωθούνται, αφού αυτές είχαν προαποφασιστεί. Παράλληλα συνεχάρη το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της ημερίδας, επισημαίνοντας την απουσία αντίστοιχων πρωτοβουλιών από άλλους φορείς.

Συμφωνώντας με όσα προειπώθηκαν, τοποθετήθηκε κι ο πρώην βουλευτής Νώντας Ζαφειρόπουλος, που στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία από τις δίκες των αγωνιστών αγροτών και σημείωσε την απουσία νομικής κάλυψης του δικαιώματος του αγρότη να αγωνίζεται.

Ενα θερμό χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης, Τιμόθεος Κηλίφης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Δηλαδή τον Μπους και τους Αμερικανούς να μας φυλάξουνε. Αν είναι δυνατόν! Είχα χρόνια να διαβάσω τον "Ιεροεξεταστή" και μ' έκαναν αυτή την περίοδο να τον ξαναδιαβάσω. Ο ιμπεριαλισμός και ιδιαίτερα ο αμερικανισμός και το ΝΑΤΟ είναι ιεροεξεταστές, σήμερα, το 2001!».

Την εμπειρία του από από την τρομοκρατία που ασκείται στο χώρο των ιδιωτικών σχολών και ΙΕΚ, κατέθεσε, ο Κ. Μαστοράκης εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ενώ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ηλίας Νικολόπουλος, ανέπτυξε αναλυτικά τις ρυθμίσεις της Σύμβασης Σένγκεν (για το φακέλωμα και το αστυνομικό κράτος που δημιουργείται) και τις συνέπειές τους, συνδέοντας το θέμα με το αναθεωρημένο άρθρο 28 του Συντάγματος που αφαιρεί τις δυνατότητες άμυνας της χώρας και της συνταγματικής έννομης τάξης απέναντι σε ό,τι προωθείται.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Jan Fermon, δικηγόρος στις Βρυξέλλες κι εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής Εκκλησης» για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ανέλυσε τον ορισμό που δίνει η ΕΕ στην τρομοκρατία και τις συνέπειές του, αποκαλύπτοντας ότι είχε προαποφασιστεί, ενώ τόνισε ότι οι τρομοκρατικές πράξεις, η δολοφονία αμάχων ήδη τιμωρείται. Γιατί άραγε χρειάζεται αλλαγή του νομικού πλαισίου; Κάλεσε επίσης σε ενότητα για να αντιταχθούμε στην Ευρώπη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Η καθηγήτρια Ιστορικής Κριτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Anne Morelli, παραλληλίζοντας στοιχεία από τους ιμπεριαλιστικού πολέμους του 20ού αιώνα και του πολέμου που διεξάγεται σήμερα, μίλησε για τη χρησιμοποίηση της προπαγάνδας για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων του λαού.

«Παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, όλοι μαζί οι λαοί κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο κίνημα πλατύ, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να βάλει φραγμό στα επιθετικά σχέδια και να υπερασπιστεί μαζί με τα άλλα κοινωνικά κινήματα τα δικαιώματα των λαών.

Για κατάργηση του κράτους δικαίου όπως το γνωρίζουμε και αντικατάστασή του από το «κράτος του νόμου και της τάξης, από το αστυνομικό κράτος δηλαδή» έκανε λόγο στην παρέμβασή της η Α. Ζορμπαλά. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης και στην Ελλάδα ενός κινήματος - μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα επιχειρήσει στην πράξη «να αναιρέσει αυτή την επιστροφή στον σχεδιαζόμενο πολιτικό - κοινωνικό - οικονομικό και νομικό μεσαίωνα».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Μάρκοφ, μέλος του προεδρείου της GUE/NGL, μίλησε για τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει η ΕΕ, την ποινικοποίηση ακόμα και της υπόνοιας «τρομοκρατικής πράξης», τον επικίνδυνο δρόμο που ανοίγεται και κάλεσε από σήμερα να πούμε ένα μεγάλο «όχι».

Στη συνέχεια, ο Στάθης Κουβελάκης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton και εκπρόσωπος της έκκλησης των Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία παγκόσμιου συνασπισμού κατά του πολέμου, τόνισε ότι τα αυταρχικά μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν τη συναίνεση των λαών και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσει πιο δυναμικά το εργατικό κίνημα.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Κύριλλος Παπασταύρου σημείωσε ότι και στο χώρο της νεολαίας η ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας έχει επιπλέον στόχο «να διαπαιδαγωγήσει τον άνθρωπο από μικρή ηλικία στην υποταγή, στο συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «διευρυμένα δημοκρατικά δικαιώματα όπως και συνολικότερα μορφωτικά, κοινωνικά, οικονομικά δικαιώματα μπορεί η νεολαία να έχει μόνο αν έχουμε σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική».

Μεταφέροντας την εμπειρία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες, ο Δημ. Καλτσώνης ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα από τους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες που έρχονται, νέες αναζητήσεις στον τομέα της δημοκρατίας θα ανθίσουν και θα γεννηθούν νέες μορφές λαϊκής αυτενέργειας και ουσιαστικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, την εργασία, τη γειτονιά, το σχολείο, σε περιφερειακό και πανεθνικό επίπεδο».

Ακόμα, ο Roland Weyl, δικηγόρος στο Εφετείο του Παρισιού και πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατών Νομικών, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν είχαν γίνει οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να τις εφεύρουνε», τόσο σημαντικές ήταν για να διατηρήσουν οι ηγέτες την εξουσία τους... και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ανάγκη να διαιρέσουν τους λαούς για να τους ελέγχουν.

Τέλος, ο Γ. Σταυρόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετέφερε την εικόνα από τις παραβιάσεις ατομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Αναφέρθηκε έτσι στην τρομοκρατία των εργοδοτών, τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία, την παρακολούθηση στους χώρους εργασίας, τους πρόσφυγες, την ποινικοποίηση των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ