Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία «ακριβείας» κάθε ελπίδας αποκλιμάκωσης
  • Αντί για στέλεχος της Τζιχάντ, η ισραηλινή δολοφονία ακριβείας στόχευσε δύο παιδιά
  • Κλιμάκωση αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας
  • «Διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων των Χαμάς και Τζιχάντ και δημόσια έκκληση τερματισμού της ένοπλης Ιντιφάντα» ζητά η ΕΕ από Αραφάτ

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός
ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των «Παλαιστινίων τρομοκρατών» η ισραηλινή ηγεσία. Λίγο νωρίτερα, απέρριπτε την πρόταση ολιγοήμερης εκεχειρίας από τις εξτρεμιστικές Χαμάς και Τζιχάντ και προχωρούσε σε άλλη μια δολοφονία ακριβείας, σκοτώνοντας, όμως, μόνο δύο παιδιά και τραυματίζοντας πολλούς άλλους αθώους. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, προετοιμάζεται να υιοθετήσει, όπως προαναγγέλλει, «σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όμως, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, προχώρησαν σε μια ανακοίνωση που, όπως σχολίαζαν αναλυτές, «θυμίζει όλο και περισσότερο Ουάσιγκτον».

Ενα αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο της Χεβρώνα, στη Δυτική Οχθη, ήταν ο στόχος των δύο ισραηλινών ελικοπτέρων, χθες το πρωί. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι στο στόχαστρο ήταν ο Μοχάμεντ Σιντρ, ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ. Ο Σιντρ φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά δύο παιδιά, ένας 13χρονος που επέβαινε με τον πατέρα του σε διπλανό αυτοκίνητο, όπως και ένα 3χρονο αγοράκι, που βρισκόταν στο δρόμο, σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 12 περαστικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 5 σοβαρά.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «δολοφονεί παιδιά», ενώ άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές, το Ισραήλ διαβεβαίωνε ότι θα εγκατέλειπε τις δολοφονίες ακριβείας. Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, εξέφρασε τη λύπη του, αλλά τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, αν η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ελέγξει την κατάσταση». Ο Γκισίν απέφυγε να διευκρινίσει αν επρόκειτο για αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση, την Κυριακή το πρωί, στη Χάιφα, όπου τραυματίστηκαν 10 άτομα.

Οπως έγινε γνωστό, νωρίς χτες το απόγευμα, οβίδα από ισραηλινό τανκ έπληξε φορτηγό με φιάλες υγραερίου κοντά σε κυβερνητικό κτίριο, στη Ραμάλα, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο και ένα δεύτερο τραυματίστηκε. Τέλος, χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέστρεψαν 3 σπίτια πριν αποχωρήσουν.

«Δεν τελειώσαμε»

Λίγο πριν την επίθεση στη Χεβρώνα, η ισραηλινή ηγεσία απέρριπτε την πρόταση 6ήμερου τερματισμού κάθε επίθεσης εντός ισραηλινού εδάφους, που διατύπωσαν οι Χαμάς και Τζιχάντ, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη παύση των επιδρομών κατά των παλαιστινιακών εδαφών. Ισραηλινές πηγές τόνιζαν ότι η πρόταση «δεν έχει σοβαρότητα» και απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για αυτοάμυνα». Εισερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει τελειώσει το έργο του». Μετά έγινε γνωστό ότι λήφθηκε απόφαση «κλιμάκωσης».

Προφανώς τη στρατιωτική κλιμάκωση εννοούσε ο Σαρόν ως «δέσμευση για επιτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης» όταν συναντήθηκε, το πρωί, με τον Αμερικανό απεσταλμένο. Ο Αντονι Ζίνι αποχώρησε, εμφανώς εκνευρισμένος, την Κυριακή, από μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση ασφαλείας, διαρρέοντας ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν τηρεί σοβαρή στάση». Στη συνέχεια, διαμήνυσε ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος εντός 48ώρου, αναχωρεί για τις ΗΠΑ».

Μετά τη συνάντηση με το Ζίνι, ο Σαρόν κατηγόρησε τον Αραφάτ ότι «δεν αποφασίζει να σταματήσει τον τρόμο». Το απόγευμα, ο Ζίνι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον καλούσαν να παραμείνει στην περιοχή και να βοηθήσει στον εξοστρακισμό των εξτρεμιστών και των δύο πλευρών.

Οργή στην Ντόχα

Αρχισε, χτες, στο Κατάρ η έκτακτη σύνοδος του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, μετά από έκκληση του Αραφάτ, που όμως δε συμμετέχει μετά από σχετική έμμεση απαγόρευση του Ισραήλ. Ο Σαέμπ Ερακάτ, μεταφέροντας μήνυμά του, τόνιζε ότι «είναι ανάγκη να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού, του οποίου ο αγώνας είναι δίκαιος και νόμιμος. Είναι μοναδική επιλογή». Ανοίγοντας τις εργασίες, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, εμίρης του Κατάρ, υπογράμμισε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει το νόμιμο παλαιστινιακό αγώνα κατά της κατοχής και να προστατεύσει τους Παλαιστινίους».

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, σημείωνε ότι «ο παλαιστινιακός λαός αμύνεται και όχι το Ισραήλ». Την Κυριακή, μετά από συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Σύρο ομόλογό του, στη Δαμασκό, εκδόθηκε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει το Ισραήλ «απειλή για την ειρήνη», εξαίρει το δικαίωμα αυτοάμυνας του παλαιστινιακού λαού και καλεί στη λήψη άμεσων μέτρων.

Αέρας Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε ανακοινωθέν με το οποίο καλούν «τον Παλαιστίνιο ηγέτη να διαλύσει τα τρομοκρατικά δίκτυα της Χαμάς και της Τζιχάντ, να παραπέμψει τους ενόχους στη δικαιοσύνη και να προβεί σε δημόσια έκκληση στην αραβική γλώσσα για τον τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα». Παράλληλα, καλούν το Ισραήλ «να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, να τερματίσει τις δολοφονίες ακριβείας και να άρει τον αποκλεισμό». Οπως σχολίαζαν πολλοί αναλυτές, η υιοθέτηση των φράσεων «τρομοκρατικά δίκτυα», αλλά και της πρότασης για διάγγελμα τερματισμού της ένοπλης Ιντιφάντα αντανακλούν «πρόσδεση της ΕΕ στις αμερικανικές θέσεις».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνάντησαν χωριστά τον Ναμπίλ Σάαθ και τον Σιμόν Πέρες, ενώ, αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή ο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα. Ο Πέρες, σε συνέντευξή του στη «Λα Στάμπα», εκτιμούσε ότι «ο Αραφάτ έχει δυνατότητα να σταματήσει τους εξτρεμιστές» και αναρωτιόταν «αν είναι ακόμη ενιαία η Παλαιστινιακή Αρχή, αφού άλλα λέει ο Αραφάτ και άλλα γίνονται» καταλήγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χώρα όπου δρουν 4 ένοπλες οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ