Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων από την Υεμένη

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--

Στόχος πυραύλων έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής μεθοριακές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένοπλοι Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους από περιοχές της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά. Η νέα πυραυλική επίθεση τροφοδοτείται από την (εδώ και πέντε χρόνια) ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη χώρα αυτή, ο λαός της οποίας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, θρηνεί πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ 24,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρήζουν καθημερινά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, επιβεβαιώνοντας τις πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε πως οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Επέρριψε δε τις ευθύνες στους Υεμενίτες Σιίτες αντικαθεστωτικούς, αναφέροντας πως έκαναν την επίθεση «με συστηματικό και εσκεμμένο τρόπο για να πλήξουν πόλεις και άμαχους, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Χαρακτήρισε επιπλέον την πρωτεύουσα της Υεμένης «κέντρο συναρμολόγησης, εγκατάστασης και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων που βάζουν στο στόχαστρο το βασίλειο».

Τις πυραυλικές επιθέσεις αποδοκίμασε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, εκτιμώντας πως αποτελούν επιπρόσθετη απόδειξη πως οι Χούτι δεν επιθυμούν την επίτευξη λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο. Δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στο Ιράν, καθώς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ανέφερε πως είναι «σαφής ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του Ιράν» στην περιοχή.

Κατηγορίες για το ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή εξαπέλυσε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που την Παρασκευή (δεύτερη μέρα της τριήμερης περιοδείας του στη Σ. Αραβία) επισκέφθηκε την αεροπορική βάση «Πρίγκιπας Σουλτάν», δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ στέκονται «με αποφασιστικότητα» στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας «απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ