Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούνται λύσεις για τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Δύο επίκαιρα ζητήματα που αφορούν δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών έθιξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, με Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Οπως εξήγησε ο Γ. Δελής, για την ένταξη ενός αναπληρωτή στους πίνακες κατάταξης απαιτείται η κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών με φυσική παρουσία στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ). Ομως οι αναπληρωτές που υπηρετούν σε νησιά τα οποία δεν είναι έδρες ΔΔΕ δυσκολεύονται να μετακινηθούν, αφού χρειάζονται από 1 έως 3 εργάσιμες ημέρες, με βάση τα δρομολόγια των πλοίων, ώστε να μεταβούν στην οικεία ΔΔΕ. Ετσι, για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους υποχρεώνονται να πάρουν κανονική άδεια, με αποτέλεσμα να στερηθούν ένα σημαντικό ποσό από το επίδομα μη ληφθείσας άδειας που λαμβάνουν με την απόλυσή τους τον Ιούνη (περίπου 400 ευρώ είναι το επίδομα, και με αυτό καλούνται να «βγάζουν» το μήνα, αφού το επίδομα ανεργίας το παίρνουν από Ιούλη).

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στις οδηγίες που δόθηκαν με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τις οποίες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσβάλλονται από την εποχική γρίπη και αναγκάζονται να λάβουν αναρρωτική άδεια τιμωρούνται με απώλεια του 50% του ημερομισθίου τους για τις τρεις πρώτες μέρες. Παράλληλα μίλησε γενικότερα για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και προβλήματα που δημιουργούνται, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους εξίσωσης των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη λύση, μίλησε γενικά για τους διορισμούς στους οποίους προχωρά η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με όλες τις Διευθύνσεις, εκεί που παρουσιάζονται προβλήματα». Εκανε λόγο για μέτρα σχετικά με την παράταση των προθεσμιών παραλαβής των δικαιολογητικών, αλλά δεν ανακοίνωσε κάτι συγκεκριμένο για τις περιπτώσεις των νησιωτικών περιοχών που ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ισχυριζόμενη ότι οι αναπληρωτές εξυπηρετούνται κανονικά. Αναφορικά με τις άδειες των αναπληρωτών, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, γιατί έτσι προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ