Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Παρών» από το ΚΚΕ στην Οδηγία της ΕΕ για την «πρόσβαση» των τυφλών σε βιβλία

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας «σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν παραγωγή βιβλίων για τυφλούς για να φτάσουμε να συζητάμε για το πώς θα σώσουμε τα πνευματικά δικαιώματα. «Γι' αυτό - πρόσθεσε - μιλάμε για μία κεντρική ουσιαστική δομή με έλεγχο πρώτα από όλα από τους ίδιους τους φορείς των ανθρώπων που φέρουν το πρόβλημα πάνω τους, στο πετσί τους. Αυτοί ήταν που είπαν από κάτω: "Ελεος". Ηταν οι γονείς που δεν έχουν και πρέπει να τυπώσουν τα βιβλία των παιδιών και να τα προσαρμόσουν και να πληρώσουν και κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω, να τα κάνει με μεγάλα στοιχεία, ώστε να μπορεί το παιδί να μη διαφέρει από τα άλλα τα παιδιά σε εποχές σύγχρονες, στον 21ο αιώνα. Είναι οι ίδιοι που πρότειναν ένα εθνικό τυπογραφείο για να καλύπτει τις ανάγκες παντού. Δεν υπάρχουν βιβλία Μπράιγ παντού ούτε και για όλες τις τάξεις, ούτε για το πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν. Δεν γίνεται χωρίς να καταβάλει ο γονιός, έχει δεν έχει, από την τσέπη του, όταν μιλάμε για παιδιά, για ανηλίκους».

Υπενθύμισε ότι στην αρχή όλα γίνονται δωρεάν και μετά αρχίζει η πληρωμή, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι για τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που αφορά ανθρώπους με αναπηρίες δεν υπάρχει καν μετάφραση σε νοηματική γλώσσα...

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ