Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πολωνίας

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχεια της δίκης κατά στελεχών του ΚΚ Πολωνίας και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του «Μπρζασκ» που δινόταν χτες, πραγματοποίησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ευρωβουλευτή, και Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναντήθηκε με την σύμβουλο Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας, Γιολάντα Βόιτσικ - Νιέτζελσκα, στην οποία επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας απαιτώντας από τις πολωνικές αρχές την άμεση παύση των διώξεων ενάντια στους Πολωνούς κομμουνιστές. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της πρεσβείας υποστήριξε την ανάγκη «εφαρμογής του νόμου», ενώ έκανε αναφορά στη «διαφορετική αντίληψη της Ιστορίας της Πολωνίας» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ υπογράμμισε την απαράδεκτη αντικομμουνιστική εκστρατεία εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, που συνιστά προσβολή στα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του ναζισμού αλλά και στους χιλιάδες αντιφασίστες που πήραν μέρος στην πάλη ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Θύμισε ότι οι κατηγορίες ενάντια στα στελέχη του ΚΚ Πολωνίας κατέρρευσαν και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν το Φλεβάρη του 2019, ενώ απαίτησε να σταματήσουν οι διώξεις για να μπορέσει το ΚΚ Πολωνίας να συμμετέχει ανεμπόδιστα στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις διώξεις ενάντια στο ΚΚ Πολωνίας και το περιοδικό του "Μπρζασκ". Διώξεις που κάτω από το βάρος της διεθνούς αλληλεγγύης και καταδίκης των αντικομμουνιστικών μέτρων στην Πολωνία, το 2011 το Συνταγματικό Δικαστήριο αναγκάστηκε να ακυρώσει. Ιδιαίτερα καταδικάζει τη νέα τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με την αναθεώρηση του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα, παρά το γεγονός ότι το Φλεβάρη 2019, μετά από 4 χρόνια δικαστικής διαμάχης, το κατηγορητήριο κατέρρευσε, και αθωώθηκαν τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας, εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό και προκλητικά συσχετίζοντάς τον με τον ολοκληρωτισμό. Αλλαγές που απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα και άλλα υλικά (έντυπα, εκδόσεις), την κατοχή τους, ενώ αυξάνονται οι ποινές για όσους δεν εφαρμόζουν τον κώδικα, ακόμη φτάνοντας έως και τα 3 χρόνια φυλάκισης.

Το ΚΚΕ, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Πολωνία, ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εκφράζουμε την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας στους Πολωνούς κομμουνιστές, στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Μπρζασκ" και απαιτούμε από την κυβέρνηση της Πολωνίας και τις πολωνικές αρχές να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις εναντίον τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ