Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιμένει για «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΟΗΕ στο Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Με την ουκρανική κυβέρνηση να «τραβάει το σχοινί» στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς), η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, επανέφερε την «προειδοποίηση» πως η Ουκρανία θα στραφεί σε άλλες «εναλλακτικές» και θα ζητήσει την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, εφόσον η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ δεν προχωρήσει. Ενα από τα σημεία «τριβής» με τη Ρωσία είναι ο έλεγχος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, η διεξαγωγή τοπικών εκλογών και η απόδοση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας αντιβαίνουν τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές στις συμφωνίες του Μινσκ». Αυτές οι συμφωνίες «εγκρίθηκαν με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθιστώντας τις μέρος του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Απέρριψε τις «σκέψεις» του Πριστάικο ότι πρέπει να διαλυθούν τα όργανα εξουσίας στις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκανσκ, να αναπτυχθούν στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών και ολόκληρη η περίμετρος αυτών των εδαφών να τεθεί υπό έλεγχο πριν από την οργάνωση των εκλογών.

Επίσης ο Λαβρόφ κάλεσε τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας, που συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο «σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία, «να μην αγνοούν προκλητικές δηλώσεις από τους αξιωματούχους της Ουκρανίας» και να επικεντρωθούν στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν από τους τέσσερις ηγέτες τον Δεκέμβρη στο Παρίσι: Απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων στη γραμμή επαφής, αποναρκοθέτηση, μέτρα της ουκρανικής κυβέρνησης για κατοχύρωση του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς σε μόνιμη βάση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ