Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με την κυβέρνηση

ΗΠΑ και Ταλιμπάν υπέγραψαν το Σάββατο 29 Φλεβάρη στην Ντόχα του Κατάρ συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης στις 10 Μάρτη, με στόχο την «ειρήνευση» στη χώρα. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τους Ταλιμπάν ο Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων και άμεσα να ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας 14 μήνες.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε στην Καμπούλ, τονίζοντας ωστόσο ότι «η ειρήνη θα είναι δύσκολη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν πισωγυρίσματα και αντιπερισπασμούς». Στην αφγανική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία μπορεί μεν να ανοίξει το δρόμο για να επιτευχθεί «μόνιμη, συνολική εκεχειρία», αλλά η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει να την ακυρώσει» αν οι Ταλιμπάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι ευχαρίστησε μεν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ελπίδα ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ειρήνη, πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να μελετηθούν ορισμένα σημεία στη συμφωνία».

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι χτες οι Ταλιμπάν συνέχισαν τις επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι για να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να προηγηθεί η αποφυλάκιση των «μαχητών» τους. Ο Γάνι απάντησε ότι «δεν υπάρχει δέσμευση να αφήσουμε ελεύθερους 5.000 κρατούμενους» και ότι αυτό μπορεί «να αποτελέσει μέρος της ατζέντας των ενδοαφγανικών συζητήσεων, όμως δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τους».

Σημειωτέον, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην Ντόχα δήλωσε ότι το «κίνημά» του επιθυμεί ένα «ισλαμικό καθεστώς» για το Αφγανιστάν, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα χώρες όπως Πακιστάν, Ινδονησία, Κίνα και Ρωσία να συμμετάσχουν στο μέλλον στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ