Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Χτίζουν» βήμα βήμα το σύστημα των «τριών πυλώνων»

Μια ακόμα αντιασφαλιστική Οδηγία της ΕΕ έρχεται να συμπληρώσει το νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση που ψηφίστηκε πρόσφατα

Από την απεργία των συνδικάτων στις 18 Φλεβάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από την απεργία των συνδικάτων στις 18 Φλεβάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση
Με αλλεπάλληλους νόμους που φέρνει στη Βουλή, μετά την υπερψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση, στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ, με στόχο την πλήρη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος και το τζογάρισμα των εισφορών από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, από χτες συζητείται στη Βουλή, σε επίπεδο αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγία που διαμορφώνει το απαιτούμενο πλαίσιο για τη λειτουργία, ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ)», που θα εποπτεύονται και θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μυρίζονται χρήμα και κέρδη

Πρόκειται για Οδηγία που υπηρετεί την παραπέρα ενίσχυση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων στην ΕΕ, μιας μορφής ιδιωτικής ουσιαστικά ασφάλισης, η οποία σχεδιασμένα και για λογαριασμό του κεφαλαίου προωθείται στη θέση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος της είναι η δημιουργία μιας μεγάλης «εσωτερικής αγοράς» στον κλάδο των επαγγελματικών ταμείων, η οποία υπηρετώντας την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και το μοντέλο των «τριών πυλώνων» και, ειδικότερα, την ανάπτυξη του δεύτερου (επαγγελματικά ταμεία) και του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση), σε βάρος των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης, ενισχύει ταυτόχρονα και τις χρηματαγορές.

Οπως υπογράμμισε πρόσφατα σε σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA),«με περίπου 4 τρισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία που έχουν υπό την διαχείρισή τους τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα...».

Αλλωστε, η ίδια η Οδηγία είναι σαφής ως προς τη σκοπιμότητα των επαγγελματικών ταμείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «...Είναι σημαντικό επειδή τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες ενδέχεται να βασίζονται ολοένα και περισσότερο στο μέλλον σε επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές για τη συμπλήρωση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ενωσης (...)».

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω Οδηγία υπερψηφίστηκε στις 24/11/2016 στο Ευρωκοινοβούλιο από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Συντηρητικούς - Μεταρρυθμιστές και Πράσινους, ενώ η GUE και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «λευκό». Το ΚΚΕ καταψήφισε την Οδηγία, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί έναν ακόμα «πολιορκητικό κριό» για την κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παρά τη συχνή επίκληση που κάνει η Οδηγία στους «ελέγχους» και την «εποπτεία» που θεσπίζει, παρά την πληθώρα των τεχνικών προτύπων που χρησιμοποιεί για τα μεγέθη των αποθεματικών και των περιθωρίων αφερεγγυότητας των επαγγελματικών ταμείων, πρόκειται για μια προσπάθεια όχι να προστατεύσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σε τέτοια Ταμεία, αφού έτσι και αλλιώς οι παροχές είναι στον «αέρα» και εξαρτώνται από τις «αποδόσεις» των χρηματιστηρίων, αλλά να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων και να κάνει το «προϊόν» «ακόμα πιο διεισδυτικό» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ίδια «λογική» αφορά και τους λεγόμενους «επενδυτικούς κανόνες» της Οδηγίας που ενσωματώνεται, αφού αν και περιέχει συμβουλές περί «σύνεσης» και αποφυγής «υπερβολικής έκθεσης σε κινδύνους», την ίδια στιγμή επιτρέπει την «επένδυση σε παράγωγα», δηλαδή σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που από τη φύση τους αποτελούν την κορωνίδα του οικονομικού ρίσκου και του απροκάλυπτου τζόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ από τη φύση τους τα επαγγελματικά ταμεία δεν εγγυώνται το ύψος των παροχών προς τους ασφαλισμένους, η μόνη υποχρέωσή τους συνίσταται στην «ενημέρωση» του δικαιούχου για τις περικοπές που αυτά αποφασίζουν!

Καταψήφισε και κατήγγειλε την Οδηγία το ΚΚΕ

Η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή επιβεβαίωσε ξανά την πλήρη συμφωνία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, αλλά δικαιολογώντας τη στάση του η εισηγήτρια του κόμματος, Σ. Ελευθεριάδου, είπε ότι με τον τρόπο που ενσωματώνεται η Οδηγία, χάνεται «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό και κατάλληλα εποπτευόμενο πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης». Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων. Οπως κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο «αποτελεί συνέχεια στο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με θύματα τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, τους νέους και τις νέες».

Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ενσωματώνοντας τις αντιασφαλιστικές πολιτικές της ΕΕ, δημιουργώντας το απαιτούμενο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων. Σε αυτήν την πολιτική έχει συμμάχους τα κόμματα της αστικής τάξης αλλά και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι οποίοι συμφωνούν στην απαλλαγή του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων από την Κοινωνική Ασφάλιση, στην απαλλαγή του κράτους με τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό υπηρετεί και το παρόν νομοσχέδιο».

Ανέφερε ότι η εν λόγω Οδηγία είναι συνέχεια και «εκσυγχρονισμός» της Οδηγίας 2003/41 που ενσωματώθηκε με το νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον 3029/2002, για τα επαγγελματικά ταμεία.

Η νέα Οδηγία καθαρά αναφέρει στο 8ο σημείο της, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, πως «τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ενωσης και για την προσφορά ασφαλών συνταξιοδοτικών παροχών. Αποτελούν ζωτικό στοιχείο της οικονομίας της Ενωσης και διαχειρίζονται στοιχεία Ενεργητικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίπου 75 εκατ. μέλη και δικαιούχους. Αυτό είναι και το περιεχόμενο της Οδηγίας. Αυτή είναι και η πολιτική στήριξη των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Πώς, δηλαδή, θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που δημιουργούνται από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων, από τους επιχειρηματικούς ομίλους για να διευρύνουν παραπέρα την κερδοφορία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ