Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ
Να μην περάσει η προσπάθεια εφησυχασμού και διάσπασης

Ανακοίνωση της παράταξης στο σωματείο της Λάρυμνας, μετά από τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τον εκκαθαριστή

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Σε επαγρύπνηση ενάντια στον εφησυχασμό, στις αυταπάτες και την παραπληροφόρηση καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση και τους «εντολοδόχους» της, για προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και του αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που οδηγεί στη διάλυση και το κλείσιμο της εταιρείας.

Προχωρώντας αρχικά σε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε την προηγούμενη βδομάδα αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών και τον ειδικό εκκαθαριστή, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ επισημαίνει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να εφαρμόσει κατά γράμμα το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «αυτό που βγήκε από τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον εκκαθαριστή, είναι ότι "υπάρχει ένας ψηφισμένος νόμος που δεν έχουν την πρόθεση να τον αποσύρουν, να τον αλλάξουν, να μην τον εφαρμόσουν"».

Σημειώνει μάλιστα ότι ο υπουργός εμφανίστηκε «ως σωτήρας», λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνάντηση ότι «αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, το ότι η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να λειτουργεί οφείλεται σε μένα, στον κύριο Χατζηδάκη».

Κυνισμός από κυβέρνηση και εκκαθαριστή

Τονίζει επίσης ότι ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το μέλλον που διαμορφώνεται για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους, αναφέροντας στη συνάντηση: «Δίνουμε τελευταία ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ μέσα σε διάστημα 12 μηνών το πολύ να ιδιωτικοποιηθεί. Εάν δεν τα καταφέρουμε, όπως προβλέπεται και από το νόμο, η ΛΑΡΚΟ θα πτωχεύσει οριστικά... Η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα, χρειάζεται 62 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα, για να πληρώσει τη ΔΕΗ και ό,τι άλλο χρειάζεται. Της δίνω 35, ούτε ευρώ παραπάνω, τα υπόλοιπα θα τα βγάλετε εσείς».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ξεκάθαρη μετακύλιση των ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και τη σχεδιασμένη διόγκωση των χρεών της στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν το επόμενο διάστημα με «πετσοκομμένες» απολαβές και στη συνέχεια, είτε βρεθεί «επενδυτής» είτε όχι, αυτοί να απολυθούν χωρίς αποζημίωση.

Οπως σημειώνει μάλιστα το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ, στη συνάντηση ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «το μόνο που διασφαλίζουμε είναι ότι δεν θα απολυθεί κανένας μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, δεν διασφαλίζουμε εάν θα μετακινηθεί ή εάν θα απολυθεί εργαζόμενος από εργολαβίες, αυτά τα κρίνει ο εκκαθαριστής», ενώ προσδιόρισε ότι ο «διάλογος» θα εξαντληθεί στο πλαίσιο που διαμορφώνει ο νόμος που έχει ψηφιστεί.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νόμου, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Μέσα σε ένα χρόνο η ΛΑΡΚΟ είτε πωλείται σε δύο κομμάτια, χωρίς εργαζόμενους, είτε κλείνει. Μέσα σε αυτόν το χρόνο κόβονται 25% στο μισθολογικό κόστος, μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων γιορτών, αδείας και παραγωγής. Είναι στο χέρι του εκκαθαριστή να απολύσει όσους θέλει χωρίς αποζημίωση. Από την έγκριση ετήσιας εκκαθάρισης, έχουμε περάσει σε νέα εταιρεία, με άλλο ΑΦΜ. Ο,τι υποχρεούνταν η ΛΑΡΚΟ απέναντί μας, απέναντι στους προμηθευτές, τους εργολάβους κ.λπ. είναι υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ με το παλιό ΑΦΜ απέναντι σε δικαιούχους της εκκαθάρισης και μπαίνουν σε λίστα πιστωτών».

Επιασαν δουλειά οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης

Παράλληλα, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει μέσα από την ανακοίνωσή του την προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, αποπροσανατολισμού και διάσπασης της ενότητας των εργαζομένων.

«Εντολοδόχοι κυβερνητικοί παπαγάλοι λένε: "Μη φοβάστε, όλα θα πάνε καλά". Στους νέους εργαζόμενους λένε "δεν θα σας πειράξουν εσάς, οι υψηλόμισθοι είναι ο στόχος". Κοροϊδεύουν για να διασπάσουν. Με βάση τα δικά τους στοιχεία, θέλουν 12,5 εκατ. ευρώ από το μισθολογικό κόστος. Δεν μπορεί αυτό το ποσό να βγει από τους 250 "υψηλόμισθους εργαζόμενους". Στους παλιούς εργαζόμενους λένε, "θα πάρετε ό,τι δικαιούστε". Σε όλους μέσα στο εργοστάσιο καλλιεργούν ότι "αν θα πειράξουν, θα πειράξουν άλλους χώρους, εμείς δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα".

Καλλιεργούν ότι "η διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου είναι δεδομένη κάτω από ιδιώτη, τα μεταλλεία και η έδρα έχουν το πρόβλημα". Είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση έχει ζοριστεί. Επιχειρεί με αυτά τα τερτίπια τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων ανά κατηγορία (παλιοί - νέοι - εργολαβίες) αλλά και ανά εργοτάξιο», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να γυρίσουν την πλάτη «στους εντολοδόχους της κυβέρνησης και άλλων που κινούνται στις ίδιες ράγες, οι οποίοι καλλιεργούν μίσος και διάσπαση μεταξύ εργαζομένων» και τονίζει ότι «ο νόμος αυτός δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μας πετά σαν στυμμένη λεμονόκουπα».

Τονίζει επίσης: «Δεν θα περάσει η προσπάθεια διάσπασης. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα, έχοντας μαζί μας όλο το λαό. Παράλληλα με τον αγώνα θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Χωρίς αυταπάτες και εφησυχασμό θα μας βρουν μπροστά τους και ένδικα και στα τραπέζια των διαλόγων θα μας βρουν απέναντί τους. Με προτάσεις στη βάση των αιτημάτων που έχουμε μέχρι σήμερα. Ανυποχώρητοι στο δίκιο μας».

Κάλεσμα ενότητας και συνέχισης του αγώνα

Κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ψηφίσματα και αποφάσεις σε μαζικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απαιτούν την απόσυρση του νόμου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ χωρίς μετακινήσεις - μεταθέσεις και κλείσιμο εργοταξίων ή της έδρας, χωρίς περικοπές σε μισθούς - επιδόματα - Δώρα, χωρίς απλήρωτους εργαζόμενους και εργολάβους, να μην προχωρήσει η εκποίηση και η πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, να ληφθούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, να διαγραφεί το εικονικό χρέος της ΔΕΗ και το πρόστιμο των ανύπαρκτων κρατικών ενισχύσεων, καθώς και να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μέσα από χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της, την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου που θα οδηγήσει στο άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα διασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και της εργασίας των εργαζομένων.

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να διασφαλίσουν «ως κόρη οφθαλμού την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια και την έδρα της εταιρείας», να αποτελέσει η ενότητα «απάντηση σε όλους όσοι συνεχίζουν να τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" και "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"», σημειώνοντας παράλληλα πως «ό,τι κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε με την ενότητα και τον αγώνα, εάν οι υποσχέσεις και οι διάλογοι έφερναν λύσεις, σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ καλεί σε συσπείρωση στα σωματεία, σε ενεργό ρόλο στον αγώνα, σε καθημερινή ενημέρωση, συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, σε καταγγελία των «παπαγάλων» της κυβέρνησης και κλείνει την ανακοίνωσή του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στο μεροκάματο δεν υπάρχει χρώμα. Το μόνο χρώμα που γνωρίζει η εργατιά της ΛΑΡΚΟ, είναι αυτό του αίματος των νεκρών μας. Αυτό έχουμε οδηγό, αυτό έχουμε σημαία. Αυτό μας ενώνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένοι για νέους αγώνες για τις δουλειές και τα δικαιώματά τους (2023-06-30 00:00:00.0)
Η απεργία έστειλε μήνυμα: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υποκύπτουν (2020-11-28 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στον ειδικό εκκαθαριστή απέναντι στην επιχείρηση διάλυσης και συκοφάντησης (2020-05-29 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια σπίλωσης του αγώνα τους (2020-05-20 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους (2020-03-17 00:00:00.0)
Προκλητικοί εκβιασμοί για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση (2020-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ