Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα αγροτικά προβλήματα και οι πολιτικές δυνάμεις

Οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα, διάρκεια και αγωνιστικότητα αγροτικές κινητοποιήσεις ανάγκασαν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όπως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που μαζί με την ΕΕ είναι υπεύθυνες για τα σημερινά αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και αυτές που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την «Αντζέντα 2000», όπως ο ΣΥΝ, να αλλάξουν τακτική.

Από τη μετωπική αντιπαράθεση πέρασαν στην κατανόηση τάχα της αγανάκτησης των μικρομεσαίων αγροτών, παρά το γεγονός ότι δε συμφωνούν με τις μορφές των αγώνων τους, τα αιτήματά τους, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για τις αιτίες των προβλημάτων τους.

Το ΠΑΣΟΚ «κατανοεί» την αγανάκτηση των αγροτών, αλλά θεωρεί συγκυριακά τα προβλήματά τους και περιορισμένα σε ορισμένα προϊόντα για τα οποία τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι αγρότες που έμαθαν να ζουν με τις επιδοτήσεις χωρίς να δουλεύουν, που δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα, που καταστρέφουν το περιβάλλον με την παραγωγή τους κ.ο.κ. Δε βλέπει καμιά ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική και στην ΚΑΠ. Γι' αυτό θεωρεί υπερβολικές και αδικαιολόγητες τις αγροτικές κινητοποιήσεις και μαζί με το καρότο του κοινωνικού διαλόγου ετοιμάζει και το μαστίγιο της κρατικής καταστολής.

Η ΝΔ, που στην κυβερνητική της τριετία εφάρμοσε την ίδια αντιαγροτική πολιτική με αυτήν του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει καμιά κριτική στην ΚΑΠ και στην «Αντζέντα 2000». Και αυτό γιατί συμφωνεί με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις μειώσεις των τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και με τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης που προωθεί η «Αντζέντα 2000». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δυσφημίζει την ΚΑΠ και την «Αντζέντα 2000», επειδή δεν την εφαρμόζει σωστά, ενώ η ίδια θα την εφάρμοζε καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως, υπονομεύει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επειδή τα αιτήματά τους είναι αντίθετα με τους στόχους της «Αντζέντας 2000» και επειδή οι κινητοποιήσεις ξεσκεπάζουν τη δημαγωγία της και μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στους μικρομεσαίους αγρότες ανεπιθύμητη για τη ΝΔ.

Ο ΣΥΝ, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρχηγός του, τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών δεν οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά στην έλλειψη θεσμών, υπηρεσιών και μηχανισμών προσαρμογής σε αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές.

Γι' αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο για τους συνεταιρισμούς, δε δημιούργησε πολλές διεπαγγελματικές οργανώσεις, δεν ενεργοποίησε την τράπεζα γης, αδρανοποίησε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), απαξίωσε το μητρώο αγροτών, υποβάθμισε τη γεωργική εκπαίδευση κ.ά.

Οι περισσότεροι όμως από τους μηχανισμούς και τους θεσμούς που επικαλείται ο ΣΥΝ είναι εργαλεία που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και ορισμένους από αυτούς τους είχε καταψηφίσει στη Βουλή, με αποτέλεσμα η διγλωσσία για τον ΣΥΝ να αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του.

Ο νέος συνεταιριστικός νόμος αλλάζει το χαρακτήρα και το ρόλο των συνεταιρισμών και τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων. Καταργεί και την τυπική ισότητα των μελών, επειδή προβλέπει μέχρι και τρεις ψήφους για τους μεγαλοαγρότες και επιβάλλει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το πλειοψηφικό με πολυσταυρία.

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις επιβάλλουν την υποταγή των μικρομεσαίων αγροτών στους εμποροβιομήχανους, επειδή στις ίδιες οργανώσεις θα συνυπάρχουν υποχρεωτικά οι εμποροβιομήχανοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Δηλαδή, τα «αρνιά» και οι «λύκοι» θα συνυπάρχουν στο ίδιο μαντρί.

Η τράπεζα γης είναι μηχανισμός που βοηθάει να μεταβιβαστεί η γη των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών στους μεγαλοαγρότες, επιχειρηματίες. Ενώ το μητρώο αγροτών είναι ένα εργαλείο που η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ήδη σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Οσον αφορά στην αδρανοποίηση του ΣΑΠ την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι φορείς τους, που περιθωριοποίησαν έναν κυβερνητικό μηχανισμό ο οποίος είχε σαν στόχο του, μέσα από τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο να ενσωματώσει και να υποτάξει τους μικρομεσαίους αγρότες στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να τους αποπροσανατολίσει και να εκτονώσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Από τις θέσεις και τις προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την «Αντζέντα 2000», είναι φανερό ότι η αλλαγή ταχτικής απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αλλάζει και η πολιτική τους. Απλά κάνουν την ανάγκη - φιλοτιμία και προσποιούνται ότι κατανοούν την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών, για να εκφυλίσουν και να φέρουν στα μέτρα τους τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, για να διατηρήσουν την πολιτική τους επιρροή και να αποτρέψουν πολιτικές διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον αγώνα τους.

Αυτό που προσπαθούν να αποτρέψουν, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, θα πρέπει να γίνει βασικός στόχος των αγροτικών κινητοποιήσεων, για να έχει αποτελέσματα και προοπτική ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών.

Δηλαδή, ο αγώνας τους μαζί με τα άμεσα κλαδικά αιτήματα να έχει σα στόχο του και τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου που θα αναδείξει και θα στηρίξει τη λαϊκή εξουσία για να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλολαϊκής πολιτικής. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ