Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΚΟ
Σαρωτικές επιπτώσεις από τη διαδικασία της εκκαθάρισης

Σε απεργία αυτοαπασχολούμενοι και μικροεργολάβοι που διεκδικούν δεδουλευμένα

Σε απεργία διαρκείας, για τη διασφάλιση και καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται για περισσότερο από πέντε μήνες, βρίσκονται από χτες οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Σε απεργία από σήμερα και οι εργολαβικοί της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ.

Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, Συνδικάτα της Αττικής έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει επίσκεψη σωματείων της Φθιώτιδας.

Δεν πάει άλλο!

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα αυτοαπασχολούμενοι και μικροεργολάβοι, είναι αποτέλεσμα του μεθοδευμένου σχεδιασμού της κυβέρνησης και της τροπολογίας που οδηγεί στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Αν και αποτελούν βασικό κρίκο στην παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία, αντιμετωπίζονται ως «πιστωτές», χωρίς να υπάρχει καμία διασφάλιση για τα δεδουλευμένα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εντάσσεται στη λίστα πιστωτών, κάτι που καθιστά από αβέβαιο έως απίθανο το να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από τις 28 Φλεβάρη, οπότε η εταιρεία εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Στην ίδια λίστα πιστωτών εντάσσονται τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΗ που έχουν προτεραιότητα στην είσπραξη των όποιων χρημάτων προκύψουν από μια ενδεχόμενη πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

«Βάζουμε πλάτη για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ για πάνω από 1,5 χρόνο. Κάναμε υπομονή, αλλά πλέον τα οφειλόμενα έχουν ξεπεράσει τους πέντε μήνες και μέσα από την τροπολογία καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να τα πάρουμε. Εχουμε βρεθεί σε απόγνωση. Χρωστάμε για τα καύσιμα στα συνεργεία, που έχουμε πληρώσει ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε λάβει. Δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και αυτό που εισπράττουμε είναι η κοροϊδία», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» αυτοαπασχολούμενος αυτοκινητιστής της ΛΑΡΚΟ.

«Είμαστε πάνω από 50 οικογένειες από τη γύρω περιοχή που δουλεύουμε για τη ΛΑΡΚΟ. Αρκετοί από εμάς δουλεύουμε πολλά χρόνια. Ορισμένοι νεότεροι έχουν χρεωθεί για να αγοράσουν τα μηχανήματα που χειρίζονται. Οι περισσότεροι χρωστάμε και πλέον βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τονίζει συνάδελφός του, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στην παραγωγή που και οι ίδιοι είναι ξεκρέμαστοι, ούτε θέλουμε να γίνουμε το άλλοθι της κυβέρνησης και να μας χρησιμοποιήσει, λέγοντας ότι εμείς κλείνουμε το εργοστάσιο, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, ο αγώνας είναι το μόνο όπλο που έχουμε».

«Δεν πρόκειται να μας διασπάσουν, ό,τι και αν μας τάξουν, όσο και αν μας πιέσουν δεν θα γίνει κανείς απεργοσπάστης. Κανείς δεν πρόκειται να μπει για δουλειά αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα δεδουλευμένα μας. Ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να έρθουν αυτοκίνητα και οχήματα από άλλη περιοχή και άλλους εργολάβους, όπως μαθαίνουμε ότι ήδη σκέφτηκαν στη διοίκηση», δήλωναν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στην Καστοριά.

Απεργία για την απληρωσιά οι εργολαβικοί

Απεργιακή κινητοποίηση ξεκινούν από σήμερα το πρωί και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μέσω της εργολαβίας της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, οι οποίοι χτες το μεσημέρι προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση, όπου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται από τη μισθοδοσία του Φλεβάρη, καθώς έχουν πληρωθεί μόνο το 50% της προκαταβολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν απλήρωτοι ενώ ο εμπαιγμός συνεχίζεται (2023-03-01 00:00:00.0)
Ανακλήθηκαν οι 6 απολύσεις, παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα (2022-10-21 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους (2020-03-17 00:00:00.0)
Προκλητικοί εκβιασμοί για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση (2020-03-11 00:00:00.0)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για ΣΣΕ και δεδουλευμένα (2019-07-03 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με νέα απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ (2019-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ