Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Σφοδροί ανταγωνισμοί για τα πρώτα εμβόλια και φάρμακα

Οσο αυξάνονται οι διαστάσεις της πανδημίας παγκοσμίως, τόσο παίρνει «φωτιά» η κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών για την ανακάλυψη του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου κατά του ιού Covid-19. Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη δημοσιοποίηση της κόντρας ΗΠΑ - Γερμανίας με επίκεντρο το γερμανικό εργαστήριο εμβολίων «CureVac», που δεν είναι η μόνη. Την Τρίτη ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε 45 υγιείς ενήλικες ενός εμβολίου από την εταιρεία «Moderna» και το αμερικανικό ινστιτούτο αλλεργιών στο ερευνητικό Κέντρο Κάιζερ του Σιάτλ. Εάν κριθούν επιτυχείς, τότε θα ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου την άνοιξη του 2021. Κλινικές δοκιμές σε ανάλογο εμβόλιο ετοιμάζεται να αρχίσει και η αμερικανική εταιρεία «Novavax» από το Μέριλαντ. Επίσης εντατικές προσπάθειες για εμβόλιο έχουν ξεκινήσει εδώ και βδομάδες Κινέζοι επιστήμονες κρατικών πανεπιστημίων αλλά και εταιρειών όπως η «Can Sino Biologics», που ξεκίνησε χτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας. Συνεργασία για τον ίδιο σκοπό έχει ξεκινήσει το διεθνές μονοπώλιο φαρμάκου «GlaxoSmithKline» με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία «Biopharmaceuticals».

Ρώσοι επιστήμονες από το Επιστημονικό Ιδρυμα «Vector» της Σιβηρίας ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ζώα.

Σφοδροί είναι οι ανταγωνισμοί για την ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, η νεοϋορκέζικη εταιρεία «Regeneron» ανακοίνωσε την Τρίτη «σημαντική πρόοδο» πάνω σε ένα κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση του συνδρόμου MERS, του αιμορραγικού ιού Εμπολα και της αρθρίτιδας. Ερευνες γίνονται και πάνω στο ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο «Favipiravir», ενώ κλινική μελέτη ξεκινά η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία «Gilead» πάνω στο φάρμακο «Remdesivir». Στη Γαλλία επίσης χρησιμοποιείται η χλωροκίνη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία «Plaquenil» και σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες οι δοκιμές της δείχνουν ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε πάσχοντες, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Στην Κίνα επίσης χρησιμοποιείται ως βασικό φάρμακο σε σχήματα θεραπείας το κουβανικής κατασκευής «Ιnterferon alpha 2Β» (IFNrec).

Μεγάλη ζήτηση επίσης καταγράφει το τεστ για τον κορονοϊό που παρήγαγε το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας του Βιετνάμ. Πρόκειται για τεστ που φτιάχτηκε από τη μελέτη του ιού και τον οποίο ανιχνεύει με ακρίβεια και μάλιστα σε μόλις 90 λεπτά από την ώρα που θα παρθεί το δείγμα σάλιου και αίματος. Οπως δηλώνουν οι αρχές της χώρας, γύρω στις 15 χώρες σε όλο τον κόσμο ήδη έχουν κάνει παραγγελίες, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστραλία κ.ά. Στο Βιετνάμ το τεστ γίνεται δωρεάν στον πληθυσμό, ενώ για εξαγωγή πωλείται προς 21,5 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ