Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των εικαστικών

Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, ζητά με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, απαντώντας και στις εξαγγελίες του υπουργείου Πολιτισμού για τα νέα μέτρα στήριξης του χώρου.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ διαπιστώνει ότι και στα μέτρα που αναγγέλθηκαν κυριαρχεί η ασάφεια και τα όποια μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα, «για τα εικαστικά, το ΥΠΠΟΑ εξαγγέλλει μέτρα χωρίς να προσδιορίζει τη διαδικασία υλοποίησής τους. Μέτρα πολλά από τα οποία, όπως η συνεργασία του ΕΕΤΕ με το ΤΑΠ, έχουν δρομολογηθεί ήδη από το 2017». Πιο ειδικά αναφέρει ότι το υπουργείο Πολιτισμού, αν ήθελε να στηρίξει τους καλλιτέχνες, «τα φυσικά πρόσωπα της τέχνης, τότε όφειλε να συνοδεύει τις εξαγγελίες με ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους καλλιτέχνες».

Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας χρειάζεται να εφαρμοστεί το 1% της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων, να εξαγγελθούν άμεσα δημόσιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί με χρηματοδότηση και από το ΥΠΠΟΑ των δήμων και των Περιφερειών, να γίνει προκήρυξη πανελλήνιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τους νέους σταθμούς του Μετρό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, να εξαιρεθεί η καλλιτεχνική δημιουργία από το νόμο 4412/16 (για τις προμήθειες), η αγορά έργων τέχνης να γίνεται απευθείας από τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ. Ακόμα, αναφέρει ότι ενώ ειδικά στα εικαστικά βασικός κορμός της πολιτιστικής πραγματικότητας για δεκαετίες ήταν οι δράσεις του ΕΕΤΕ, το ΥΠΠΟΑ μέσα στα μέτρα στήριξης δεν προβλέπει καμιά στήριξη για τις εκθέσεις και δράσεις που έχει προτείνει το ΕΕΤΕ ανά την Ελλάδα. Εντούτοις, «ανήγγειλε τη χρηματοδότηση με επιπλέον χρήματα της Art Athina, ενός ιδιωτικών συμφερόντων εμπορικού θεσμού με εισιτήριο για το κοινό».

Το ΕΕΤΕ ζητά τη στήριξη άμεσα των δημιουργών. «Θεωρούμε ότι το μέτρο στήριξης των 800 ευρώ πρέπει να καλύψει όλα τα μέλη του ΕΕΤΕ. Ολοι οι επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του ΕΕΤΕ να τύχουν της έκτακτης οικονομικής στήριξης ως πληγέντες από τον κορονοϊό στην εργασία τους, είτε έχουν ΚΑΔ στην Εφορία είτε όχι. Και αυτό γιατί πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν πολύ χαμηλά έσοδα και με την οικονομική κρίση έκλεισαν τα χαρτιά τους στην Εφορία, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ληστρικό και άδικο "φόρο επιτηδεύματος".

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αυξήσει τις δαπάνες για τον πολιτισμό και την Τέχνη, παίρνοντας μέτρα ανακούφισης, τόσο ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο και ελάφρυνσης της φορολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ